Günümüzde geliştirilen teleskoplar içinde bulunduğumuz evreni keşfetmek için en uzak galaksilerden gelen ışıkları bile toplayıp gösterme kapasitesine sahip. Ancak en gelişmiş teknolojiler ile üretilenler bile dağılmış ışık ışınları sebebiyle bazı sönük objeleri görüntüleyemeyebiliyordu. University of Toronto’da geliştirilen yeni bir teleskop ise özel tasarımı sayesinde bu anlamda rakiplerinden çok daha yetenekli.
‘Yusufçuk gözü’ gibi
Dragonfly (yusufçuk) Telephoto Array adı verilen alet tam 10 adet 400mm Canon lensleri kullanılarak oluşturulmuş. 2013 yılında sadece üç lens ile üretilen teleskop daha sonra yeni lensler eklenerek bu hale getirilmiş. Yusufçuk böceklerinin gözlerine benzerliğinden dolayı da kendisine Dragonfly ismi verilmiş.
Dragonfly teleskopu, tasarımı sayesinde dağılmış ışık ışını oranını ve optik cihazlardaki iç yansımaların sayısını düşürerek parlaklığı çok az olan gök cisimlerini görülebilir kılıyor. Araştırmacılar, optik camların üzerindeki nano üretim kaplamaların da teleskopun başarısını büyük ölçüde etkilediğini belirtiyor.
Toplam 135 bin dolara mal olan teleskopun geleceği hakkında planlar net olmasa da, ‘10’ sayısının son durak olmayacağı belirtiliyor.