1 Kasım 2015 erken genel seçim sonuçlarını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. 7 Haziran'daki genel seçimlerin ardından bir partinin tek başına iktidar olamaması ardından, erken seçim gündeme geldi. 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan erken genel seçim sonuçlarında hangi partinin kaç milletvekili çıkardığını ve oy oranlarını sitemizden görebilirsiniz.
1 KASIM 2015 ERKEN GENEL SEÇİM SONUÇLARI
7 Haziran seçimlerde, Türkiye Büyük Millet Meclisi 25. Dönemi'nin 550 yeni üyesinin belirlendiği genel seçimlere katılım yüzde 83,92 olarak gerçekleşti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim sonuçlarını 18 Haziran'da açıkladı.
YSK'nın açıkladığı kesin sonuçlara göre yüzde 10'luk seçim barajını geçen AK Parti yüzde 40,87, CHP yüzde 24,96, MHP %16,29, HDP ise yüzde 13,2 oranında oy aldı. Bu oy oranlarına göre AK Parti 258, CHP 132, HDP 80, MHP 80 milletvekili çıkardı. Bağımsız hiçbir aday seçilemedi.
2002'den bu yana ilk defa bir parti tek başına iktidar olamadı. Bu hemen seçim ertesinde erken seçim senaryolarının anılmasına neden oldu. Devlet Bahçeli, hemen seçim sonrasında erken seçim olasılığından bahsetti, daha sonra da erken seçim için 15 Kasım tarihini verdi.
AK Parti lideri ve Başbakan Davutoğlu, muhtemel koalisyon senaryoları için Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Halkların Demokratik Partisi liderleriyle görüşme yaptıktan sonra yalnızca AK Parti-Cumhuriyet Halk Partisi koalisyonu için "istikşafi" ön görüşmelere başlandı. Son olarak, 13 Ağustos'ta AK Parti-CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin bir sonuca ulaşmadığının duyurulmasıyla, erken seçim yapılması Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından tek ihtimal olarak nitelendirildi.
Cumhurbaşkanının, anayasanın 116. maddesi uyarınca, yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisinde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine 45 gün içinde Bakanlar Kurulu'nun kurulamaması halinde erken seçim kararı alma hakkı mevcuttur. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Ağustos 2015'te bu süre dolduğunda erken seçim kararı almayı planladığını 21 Ağustos'ta açıkladı. YSK da, erken seçim kararı alınması hâlinde yasadaki 90 günlük süreyi 30 gün kısaltma yetkisinin bulunduğuna karar vererek, karar alınması durumunda seçimlerin 1 Kasım'da yapılmasının mümkün olduğunu duyurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Ağustos 2015'te anayasa gereği, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz’ı kabul etti ve seçimin yenilenmesi kararını aldı. Karar aynı gün Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlandı. Ertesi gün, YSK seçim tarihini 1 Kasım 2015 olarak açıkladı.
SEÇİME KATILAN SİYASİ PARTİLER
Yüksek Seçim Kurulu, 28 Ağustos 2015 tarihinde yapılan açıklama ile Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'ne katılma yeterliliğini taşıyan 29 partinin katılabileceğini bildirmiştir. 9 Eylül 2015 tarihinde Anadolu Partisi seçimlere katılmama kararı almıştır. 13 Eylül 2015 tarihinde Yüksek Seçim Kurulu seçime katılabilecek siyasi partilerin oy pusulasındaki yerlerini belirlemiştir. Demokratik Gelişim Partisi, Emek Partisi ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi aldıkları seçime katılmama kararını Yüksek Seçim Kurulu'na bildirmiştir. Demokratik Gelişim Partisi'nin seçime katılmama kararının, parti tüzüğü uyarınca yetkili organlar tarafından alınmadığından bu partiye de kura çekiminde yer verildiği belirtilmiştir. Anadolu Partisi seçime katılmama kararı almasına rağmen, Yüksek Seçim Kurulu partiye oy pusulasında yer vermiştir.Teşkilatlanmasını tamamlayamayan Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi ve Merkez Parti YSK tarafından seçime katılma izni alamamıştır. Alınan kararlar sonucu seçime katılacak siyasi parti sayısı16'ye düşmüştür.
Koalisyon formülleri hayata geçmedi
13 yıl kesintisiz devam eden tek başına hükümet dönemi 7 Haziran seçimleri ile yerini koalisyon görüşmelerine bıraktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti kurma görevi verdiği AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, parlamentoda olan CHP, MHP ve HDP ile gerçekleştirdiği ilk tur görüşmeleri ardından CHP ile 35 saat süren istikşafı görüşmelere başladı.
Anayasa gereği seçimlerin yenilenmesine karar verildi.
CHP ile hükumet formülleri üzerinde anlaşamayan AK Parti son olarak MHP ile görüştü. MHP'nin seçim sürecinde ve sonrasında izlediği uzlaşmaz tavır görüşmenin sonucunda bir hükumetin kurulamayacağının işaretiydi. Kutuplaşmanın ve siyasi şiddetin çok yüksek olduğu dönemlerde dahi siyasi düşünceleri çok farklı olan partiler koalisyon kurabilmişken 7 Haziran'da hiçbir koalisyon formülü hayata geçmedi.
YSK, 7 Haziran 2015'te yapılan milletvekili genel seçimi sonrasında 45 gün içinde Bakanlar Kurulu'nun oluşturulamaması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Anayasa'nın 104'üncü ve 116'ıncı maddeleri uyarınca seçimlerin yenilenmesine karar vermesi üzerine seçimlerin 1 Kasım'da yenileneceğini ilan etti.
Türkiye siyasi tarihinde bir ilk
Erdoğan seçim hükumeti için AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu'nu görevlendirdi. Türkiye siyasi tarihinde ilk defa kurulacak seçim hükumeti için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TBMM Başkanı İsmet Yılmaz Meclise giren partilerin vekil sayılarına göre bakanlık dağılımını belirledi. Bağımsız olması gereken 3 bakan haricinde AK Parti'ye 11, CHP'ye 5, MHP ve HDP'ye 3'er bakanlık düştü. Bakanlık daveti gönderilen CHP'li hiçbir vekil seçim hükumetinde yer almayı kabul etmedi.
MHP'den ise sadece Tuğrul Türkeş daveti kabul etti. Türkeş sürecin devamında partisinden ihraç edildi ve Ankara'dan AK Parti milletvekili adayı oldu. HDP'den Levent Tüzel bakanlık davetini geri çevirdi, daveti kabul eden HDP'li Ali Haydar Konca ve Müslüm Doğan ise sadece 25 gün sonra bakanlıktan istifa ettiler.