ABD ve AB’den Çin’e Uygur kıskacı

ABD ve AB’den Çin’e Uygur kıskacı

Washington yönetimi, Çin’i Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerini zorla çalıştırmakla ve insan hakları ihlâlleri yapmakla suçladı. Buna tepki olarak da Çin’den gelen bazı ithal ürünlere kısıtlama getirdi. AB de yatırım anlaşmalarının sürmesi için Uygur şartı koştu.

Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerini sürdüren Çin yönetimi hem ABD hem de Avrupa Birliği’nden (AB) ekonomik kıskaca alınıyor. ABD yönetimi, Çin’in Uygur halkının zorla çalıştırıldığı 5 kuruluştan pamuk, giysi, bilgisayar parçası ve saç ürünleri gibi malların ithalatını engelleyeceğini duyurdu.

Bu kapsamda, bölgede 4 şirket ve bir üretim tesisinde üretilen pamuk, giysi, bilgisayar parçası ve saç ürünleri gibi malların ithalatı engellenecek.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Bu kararlar, dünyanın Çin’in Uygurlara ve diğer Müslüman azınlık gruplarının üyelerine karşı işlediği insan hakları ihlallerini sineye çekmeyeceğini gösteriyor. Bu, bireyleri zorla çalışmaya maruz bırakmayı, onları nasıl ve nerede çalışacaklarını seçme özgürlüklerinden mahrum bırakmayı da içeriyor” ifadesini kullandı.

Diğer yandan, AB ülkeleri temsilcileri ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve heyeti arasında gerçekleştirilen video-konferansında ilişkileri zorlayan konuları ele aldı. Konferansa AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in yanı sıra AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Almanya Başbakanı Angela Merkel de katıldı.

AB’li temsilciler, müzakereleri yedi yıl önce başlayan yatırım anlaşması ile ilgili olarak Çin’den insan hakları ihlalleri ve Müslüman azınlıklara yönelik baskıların kaldırılması için adım atmasını beklediklerini açıkladı.

AB ile Çin yedi yıldır yatırım anlaşması üzerinde müzakerelerini sürdürüyor. AB, söz konusu anlaşma ile AB’li firmaların Çin piyasasındaki koşullarını iyileştirmeyi hedefliyor. Çin ise anlaşma sayesinde Avrupa pazarını korumayı planlıyor

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN