Filistin hükümeti resmen Gazze’de... Ramallah yönetimi ile Hamas arasında üç yıllık çabaların sonucunda varılan anlaşmanın ardından kurulan Ulusal Uzlaşı Hükümeti, Gazze’de ilk toplantısını dün yaptı. Hamas, bazı bakanlıkları da hükümete devretti. Gazze’ye yaptırımlar ise Kahire’deki son görüşmeden sonra kaldırılacak.
Filistin yönetimi ve Hamas arasında yapılan müzakerelerin ardından kurulan Ulusal Uzlaşı Hükümeti, Gazze’de görevi devraldı. Hükümet, Başbakan Rami Hamdallah başkanlığında 2014’ten bu yana Gazze’deki ilk toplantısını yaptı. Hamdallah, “Hükümet, Gazze’deki bütün görevlerini eksiksiz bir şekilde devralmaya kararlı. Askıda kalan bütün sorunları, Filistinli gruplar ile uyum içerisinde çözeceğiz” dedi. Hamdallah, uluslararası topluma da Gazze’ye ablukanın kaldırılması için İsrail’e baskı yapma çağrısında bulundu. Toplantının ardından, uzlaşı hükümetine bağlı bakanlar, Hamas’ın yönettiği ‘İdari Komite’den görevlerini devraldı. Eğitim, Sağlık, Ekonomi, İletişim ve Bilgi Teknolojileri, Ulaştırma, Tarım, Yerel Yönetimler ve Turizm bakanlıklarının teslimi gerçekleşti. Filistin Ulusal Uzlaşı hükümeti Sözcüsü Yusuf Mahmud, hükümetin Gazze’deki görevini tamamen devralmasının Kahire’de yapılması beklenen Hamas-Fetih görüşmesinin ardından gerçekleşeceğini açıkladı. Gazze’de Filistin hükümetinin 2014’ten bu yana ilk kez düzenlediği toplantının ardından basın mensuplarına konuşan Mahmud, uzlaşının ayrıntılarının ele alınması için Hamas ve Fetih hareketlerinin önümüzdeki hafta sonu Kahire’de görüşmeler gerçekleştireceğini belirtti.
Mahmud, “Filistin hükümeti, bu görüşmenin ardından önemli kararlar alacak ve Gazze’deki sınır kapısı dahil bütün görevleri teslim alacak” dedi. Mahmud, uzlaşı hükümetinin Gazze’ye yönelik memur maaşlarında ve elektrikte kesintiye gitmesi gibi yaptırımların ınKahire’deki görüşmeden sonra kaldırılacağını dile getirdi. Ancak bu karar Filistinli gruplarda tepkiye neden oldu. Filistinli gruplar, Ulusal Uzlaşı hükümetinin Gazze’ye yönelik yaptırımları kaldırmayı erteleme kararına tepki gösterdi. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, hükümetin yaptırımların iptalini Kahire’deki Hamas-Fetih görüşmesi sonrasına bıraktığına işaret edilerek, “Memnuniyet açıklamaları yapan hükümetin aynı zamanda Gazze’ye yönelik yaptırımlara da son vermesi gerekirdi. Diğer meseleleri Kahire’deki görüşmede tartışacağız. Ancak halkımız, sıkıntılarını azaltacak bazı adımlar bekliyor” denildi. İslami Cihad Hareketi’nden yapılan açıklamada ise, “Hükümetin yaptırımları kaldırmayı erteleme açıklaması bizi şaşırttı” ifadeleri yer aldı. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nden (FHKC) yapılan yazılı açıklamada da karar hayal kırıklığı olarak nitelendirilirken, hükümete Gazze’ye yönelik yaptımlarına bir an önce son vermesi çağrısında bulunuldu.
KRİZ NASIL BAŞLAMIŞTI NASIL ÇÖZÜLDÜ?
Filistin’de 2006 yılında seçimleri kazanmasının ardından Hamas ile Fetih Hareketi arasında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmalardan sonra Hamas 2007’de Gazze’nin kontrolünü ele geçirmişti. Hamas ve Fetih, Nisan 2014’te birlik hükümeti kurulması ve seçimlerin yapılması konusunda bir uzlaşı anlaşması imzalamış, uzlaşı hükümeti 2 Haziran 2014’te kurulmuş ancak iki tarafın siyasi ayrılıkları sebebiyle hükümet görevlerini yerine getirememişti. Gazze’deki Hamas hükümetinin, geçen mart ayında hükümet işlerinin yürütülmesi için kurduğu İdari Komite, Filistin yönetimi tarafından kabul edilmemişti. Uzlaşı arayışları çerçevesinde Hamas, 17 Eylül’de Gazze’deki İdari Komite’nin feshedildiğini duyurmuştu.
TEL AVİV AYNI TELDEN: REDDEDİYORUZ, İŞGALİ BÜYÜTECEĞİZ
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Filistinli gruplar arasındaki uzlaşının kendileri tarafından kabul edilmesinin ancak “İsrail’in bir Yahudi devleti olarak tanınması, Hamas’ın askeri kanadını lağvetmesi ve İran ile ilişkilerini kesmesi” halinde mümkün olabileceğini belirtti. Netanyahu, “İsrail’in varoluşunun aleyhine olan bir uzlaşıyı kabul etmeyiz. Her kim bir uzlaşı görüşmesi yapmak isterse bizim bu konudaki pozisyonumuz gayet açık: İsrail’i bir Yahudi devleti olarak tanıyın, Hamas askeri kanadını lağvetsin ve İran’la ilişkilerini kessin” dedi. Öte yandan İşgal altındaki Doğu Kudüs yakınlarında bulunan yasa dışı Ma’ale Adumim yerleşim birimini ziyaret eden Natanyahu, binlerce yeni ev yapma sözü verdi. Netanyahu, “Buraya binlerce yeni ev ekleyeceğiz. Ma’ale Adumim, İsrail’in parçasıdır” dedi.