Elinde doları olanlar dikkat! Necmettin Batırel 'Kimse şaşırmasın' diyerek duyurdu: O tarihte 25 lira...

Elinde doları olanlar dikkat! Necmettin Batırel 'Kimse şaşırmasın' diyerek duyurdu: O tarihte 25 lira...

Dolar kurunda yaşanan son dakika gelişmeleri yatırımcıların gündeminde. Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dalgalanmaya devam eder dolar\TL yatırımcısına kazandırmaya devam ediyor. Vatandaşlar 'Dolar yükselecek mi düşecek mi? Dolar alınır mı satılır mı?' sorularını araştırırken ünlü ekonomist Necmettin Batırel'den kritik uyarı geldi. Elinde doları olanlar dikkat! Büyük patlamaya hazır olun, Necmettin Batırel 'Kimse şaşırmasın' diyerek duyurdu. 25 lira birden...

Ünlü ekonomist Necmettin Batırel, dolar kurunun değeri ile ilgili dikkat çeken bir tahminde bulundu. Son dönemde sık sık gündeme gelen Batırel, dolar tahmini ile vatandaşların ilgisini çekmiş durumda. Yatırımcılar 'Dolar yükselecek mi düşecek mi? Dolar ne kadar olacak? Dolar alınır mı satılır mı?' sorularını araştırırken Necmettin Batırel'den yeni bir tahmin geldi. Elinde doları olanlar dikkat! Büyük patlamaya hazır olun, Necmettin Batırel 'Kimse şaşırmasın' diyerek duyurdu. Dolar 25 liraya kadar düşecek. Tarih verdi,

ELİNDE DOLARI OLANLAR DİKKAT

Dolar tahminleriyle sık sık gündem olan ekonomist Necmettin Batırel, sosyal medya hesabından "Musluk açıldı!" başlıklı yeni bir yazı yayımladı. Doların 25 liraya kadar düşeceğini ifade eden Batırel, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Ticari kredilerde faiz oranlarının yüzde 65’i aşmasına karşılık kurlardaki artışın enflasyon oranının altında kalması üzerine şirketler yabancı para cinsi borçlanmaya yöneldi. Geçen hafta döviz cinsi ticari krediler 1,1 milyar dolar artarak büyüklüğü 141,6 milyar dolara yükseldi. Yılbaşından bu yana döviz cinsi kredilerde artış 13 milyar doları buldu. Ticari dolar kredisinin yıllık faizi 8,37... Son tahmin olan yıl sonu yüzde 38 enflasyon ilavesiyle maliyet yüzde 46 oluyor. Oysa yıllık TL ticari kredi faizi şu anda yüzde 66,24… Yani şirketler, döviz kredisi kullanarak yüzde 20 daha düşük faiz ödeyecek. Maliyetlerdeki azalma ile fiyat artışları düşük gerçekleşecek.

yeni-proje-2024-05-12t090239-918.jpg

Haziran ayından itibaren enflasyonda sert düşüş trendi başlıyor. Merkez Bankası Başkanı yılın ikinci enflasyon raporu sunumunda önemli mesajlar vererek güven tazeledi. “Hazirandan itibaren yaşayacağımız dezenflasyon sürecinde, fiyat artışlarını, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi hâlinde ek sıkılaşma yapmaya hazırız” dedi.

NECMETTİN BATIREL'DEN ŞAŞIRTAN DOLAR TAHMİNİ

Yani yüzde 50 olan politika faizinin mecbur kalındığı takdirde daha da yukarılara çıkacağı sinyalini verdi. 2024 sonu TÜFE yüzde 38’e çıktı. 2025’te yüzde 14, 2026’da yüzde 9 oranı korundu. Merkez Bankası'nın brüt rezervleri geçen hafta 4,2 milyar dolarlık artışla 126,9 milyar dolara yükseldi. Net rezervle ise 7 milyar dolar arttı, 21,08 milyar dolara çıktı. Rezervler tarafında dikkat çekici gelişme swap hariç net rezervlerde yaşandı... Swap (vadesi geldiğinde faiziyle ödenmek üzere alınan takas/ödünç döviz) hariç net rezervler ise eksi 39 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta swap hariç net rezervler eksi 48,6 milyar dolardı. 1 haftada 10 milyar dolara yakın iyileşme oldu...

Rezervlerin artması sonrası Merkez Bankasının piyasadan yaptığı alımların etkisiyle dolar 32,24; avro 34,81 TL’de kaldı. TCMB ihracatçıyı korumak ve rezervlerini arttırmak için piyasada alıcı konumunda bulunuyor. Hükûmet pazartesi günü yeni bir mali paket açıklayacak. Bu haber piyasalardaki coşkuyu arttırdı. Türkiye’nin 5 yıllık risk primi CDS’ler 276 puanla son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. İşsizlik oranı martta 8,6'ya düştü.

TARİH VEREREK DUYURDU: DOLAR 25 TL OLACAK!

Döviz cephesinde asıl bomba Türkiye’nin haziran ayında gri listeden çıkarılmasıyla patlayacak. 2011’de gri listeye giren Türkiye 2014 yılında çıkmayı başarmıştı. Ancak girmemek için bütün tedbirlere rağmen 2021’de tekrar girdik. Amaç Türkiye’ye sermaye akışının engellenmesiydi. DEAŞ ve El-Kaide gibi terör örgütleriyle yeterli mücadele verilmemesi, kara para aklama, terörün finansmanında Türkiye’nin odak noktası olması ile yurt dışına kaçan altın ve dövizlerin düşük oranlı vergilerle geri getirilmesini sağlayan Varlık Barışı Yasası gerekçe olarak gösterildi. Son 2 yılda bu konuda büyük ilerleme yaşandı...

yeni-proje-2024-05-12t090255-645.jpg

Her gün DEAŞ başta olmak üzere terör örgütü mensupları yakalanıyor. Kara para aklama girişimleri tamamen durduruldu. Mali Eylem Görev Gücü (FATF) yetkilileri geçen hafta Ankara’ya geldi. Türkiye'nin gri listeden çıkış konusunda sağladığı ilerleme ele alındı. Ziyareti gerçekleştiren ekibin yazacağı rapor sonunda 28 Haziran’da Türkiye gri listeden çıkarılacak.

Böylece uluslararası alanda büyük itibar kazanarak özellikle bankacılık işlemlerinde büyük ilerleme elde edilecek. Yabancı yatırımcı akını yaşanacak, dış ticarette pazar payımız artacak. Dolar haziran sonunda 25 liraya düşerse kimse şaşırmasın!.."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN