Evinin önünde başladı, taleplere yetişemez oldu! Topraktan fışkırıyor, ayda 2 ton üretim yapıyor

Evinin önünde başladı, taleplere yetişemez oldu! Topraktan fışkırıyor, ayda 2 ton üretim yapıyor

Evinin önüne kurduğu serada yetiştirdi şimdilerde talepleri karşılamakta zorlanıyor. Ailesine katkı olmak için kolları sıvayan kadın girişimci, şimdilerde çevre illere dahi ürün gönderiyor.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde evinin önüne kurduğu serada mantar yetiştiriciliği yapan Saadet Seray, taleplere yetişemez oldu. Aldığı siparişlerin haddi hesabı olmayan kadın girişimci 5 yıl önce ailesine katkı sağlamak için girdiği bu işten alnının akıyla çıktı.

ÇEVRE İLLERDEN BİLE İSTENİYOR

Öylesine katkı olmak amacıyla evinin bahçesine kurduğu küçücük serada mantar yetiştirmeye başlayan 4 çocuk annesi Saadet Seray, İlçe Tarım desteğini de alarak 3 büyük çadır sera kurmayı başardı. Gün geçtikçe işini de büyüten Seray İlçe merkezi de dahil olmak üzere çevre il ve ilçelere de mantar satışı gerçekleştiriyor.

mantar-toplamak.jpg

Eşine destek olabilmek için küçücük bir yerde mantar yetiştirmeye başlayan Saadet Seray, Siverek Kadın Destek Merkezi sorumlusu Zuhal Laçin Kucaklı’nın tavsiye ve destekleriyle bir yıl içerisinde işini büyüttü. Eşinin daha önceleri Ayakkabıcılık yaptığını belirten Seray, işleri iyi gitmeyince Eşine destek olmaya karar verdiğini söyledi. 5 yıl önce başladığı işi desteklerle büyüterek yeni yerine taşıdığını belirten Saadet Seray, eşinin işleri iyi gitmeyecek onun da kendisine destek verdiğini vurguladı.

EKMEKLERİNİ TOPRAKTAN ÇIKARDILAR

Beraber çalışıp ekmeklerini topraktan çıkarttığını dile getiren Saadet Seray, çocuklarına, evine ve eşine baktığını söyleyerek bu durumdan memnun olduğunu aktardı. Siverek'te bu işi yapan çok kişi olmadığını vurgulayan Seray, pazar sorunu yaşamadığını belirterek ”Gerek Siverek’te ve gerekse de çevre il ve ilçelere mantarlarımızı gönderiyoruz, talep çok iyi. Biraz daha bize imkan ve destek verilirse bu işi daha da büyütmek istiyorum” dedi.

saadet-seray-mantar.jpg

DESTEK DERKEN İŞ SAHİBİ OLDU

Eşinin kendisine destek olmak amacıyla bu işe başladığını ifade eden Eyüp Seray, beraber mantar yetiştirdiklerini aktardı. Daha önce mantar yetiştiriciliği ile ilgili hiçbir bilgi ve tecrübelerinin olmadığını vurgulayan Eyüp Seray, “Eşime inandım güvendim ve beraberce bu işi yapmaya başladık. İlk başta evimizin küçük bir bodrum katı vardı, orda üretmeye başladık. Birkaç yıl sınırlı kapasitede üretim yapık ve mantar ile ilgili bilgi sahibi olduk, pazarı keşfettik” ifadelerini kullandı.

mantar-yetistirmek-1.jpg

İşlerini büyütmek için tarıma başvurduklarına söyleyen Seray, ilçe tarımdan çadırı desteği aldığını dile getirdi. Başvurular sayesinde ilçe tarımda 2 tane %20 hibeli çadır desteği bulunduğunu vurgulayan Seray 3 tane çadır serasında üretim yaptıklarını aktardı. Gelen taleplere yetişmekte zorlandığını vurgulayan Seray, çok sayıda talep olduğunu vurgulayarak ek iş olarak başladıkları bu işin asıl meslekleri haline dönüştüğünün altını çizdi.

AYDA 2 TON ÜRETİM

İlk başladıklarında aylık 250 kilo üretim yaptıklarını ifade eden Seray, şimdilerde üretim miktarını 2 tona kadar yükselttiklerini vurguladı. Bu kapasiteyi yükselterek insanlara istihdam sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan çift imkanların kısıtlı olması ve yaz aylarına uyum sağlamaması nedeniyle yaz mevsiminde üretim yapılamadığını aktardı. İmkanların elverişli olması durumunda 12 ay üretim yapmak istediklerini vurgulayan çift şimdi iç pazar ile çevre il ve ilçeleri ürün sağladıklarını aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN