Ekonomistlerden enflasyon rakamlarına ilk tepki: Gerçek bir istikrar programı uygulanmadı

Ekonomistlerden enflasyon rakamlarına ilk tepki: Gerçek bir istikrar programı uygulanmadı

TÜİK'in açıkladığı son enflasyon verilerine göre, Nisan ayında TÜFE yüzde 3,18 arttı, yıllık TÜFE ise 69,80 seviyesine yükseldi. Açıklanan verileri değerlendiren ekonomistler, Merkez'in yüzde 36 olarak açıkladığı yılsonu enflasyon hedefini hatırlattı. Hedefe ulaşılması için yılın geri kalanında aylık ortalama enflasyon değerinin yüzde 1,75 olması gerektiği belirtildi. Verileri değerlendiren Prof. Dr. Hakan Kara ise iki seçim arasında gerçek bir istikrar programı uygulanmadığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), martta yüzde 68,50 olan yıllık enflasyonun yüzde 69,80'e yükseldiğini açıkladı.

Bağımsız bir kuruluş olan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise, aylık enflasyonu yüzde 5,02, yıllık enflasyonu yüzde 124,35 olarak hesapladı.

TCMB eski başekonomisti Prof Dr. Hakan Kara, yaptığı paylaşımda açıklanan verilerin mevcut programın çalıştığına dair kanıtlar içermediğini ve iki seçim arasında gerçek bir istikrar programı uygulanamadığını belirtti. "Kemer sıkma dönemi şimdi başlıyor" diyen Kara, Merkez Bankası'nını yüzde 36 olan enflasyon hedefine ulaşmak için yılın geri kalanında olması gereken aylık enflasyon değerlerini paylaştı.

Açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendiren ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu ise,TÜİK ve ENAG enflasyon hesaplamaları arasındaki farkı Nisan 2024’de 2 puana yaklaştığını belirtti. Babuşçu, yüzde 3,18 olarak açıklanan Nisan 2024 aylık enflasyonunun son 61 yılın Nisan ayı enflasyon ortalamasını (%3,22) yakaladığını söyledi.

Ekonomist İris Cibre ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda TÜİK verilerini değerlendirdi ve şu ifadeleri kullandı:

"Mevsimsellik etkisi ile giyimdeki fiyat artışının Mayısa sarkmasını anlarım (4,58%)
Ama kimse bana gıda fiyatlarının bana bu ay 2,78% arttığını anlatmasın"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN