Bu da Afrika'nın çılgın projesi: 2030'da Afrika ve Avrupa sualtı tüneliyle birbirine bağlanacak

Bu da Afrika'nın çılgın projesi: 2030'da Afrika ve Avrupa sualtı tüneliyle birbirine bağlanacak

Fas, Portekiz ve İspanya'nın 2030 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacağı dönemde kıtalararası geçiş mümkün olacak. 6 milyar euroluk bu çılgın projede 27,5 kilometrelik bir sualtı tüneli inşa edilecek ve Avrupa'nın yüksek hızlı tren ağını Kuzey Afrika'ya bağlayacak.

2030 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Fas, Portekiz ve İspanya'nın, Avrupa ve Kuzey Afrika arasında bir kıtalararası geçiş yaratmayı hedefleyen büyük bir projeye imza atmaları planlanıyor. Bu projenin merkezinde, 27,5 kilometre uzunluğunda bir sualtı tünelinin inşası yer almakta.

Bu tünel, İspanya'nın yüksek hızlı tren ağını Fas'ın Al Boraq tren hatlarına bağlayacak ve böylece Madrid'den Kazablanka'ya olan seyahat süresini sadece 5 saat 30 dakikaya indirecek. Bu durum, hali hazırdaki 1 saat 50 dakikalık uçuş süresinden çok daha hızlı bir alternatif sunuyor.

Projenin maliyetinin yaklaşık 6 milyar euro olacağı tahmin ediliyor, ancak bu rakam henüz kesinleşmiş değil. Stratejik planlama aşamasında olan bu devasa yapı, 2030 Dünya Kupası'na yetiştirilmek üzere tasarlanmış durumda.

Ancak, projenin önünde ciddi lojistik zorluklar bulunmakta. Tünelin geçeceği boğazın en derin noktası 900 metre olarak ölçülmüş ve bölgedeki aktif fay hatları, projeye ekstra riskler eklemekte. Bununla birlikte, tünelin tamamlanması durumunda yılda yaklaşık 12,8 milyon yolcu taşınabilecek ve iki kıta arasındaki ticaret hacmi 13 milyon tonluk bir artış gösterebilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN