Su içerken gluk gluk ses çıkıyorsa dikkat! O hastalığın belirtisiymiş... Uzmanlar nedenini açıkladı

Su içerken gluk gluk ses çıkıyorsa dikkat! O hastalığın belirtisiymiş... Uzmanlar nedenini açıkladı

Su içerken gluk gluk sesi duyuyorsanız aman dikkat! Uzmanlar herkesi tek tek uyardı. Bu ses o hastalığın belirtisi oluyormuş. Su içerken sesinizi dinleyin…

Konuşma ve ses çıkartmamıza olanak tanıyan boğaz içerisinde bulunan kas ve ses tellerine zaman zaman kontrol etmek gerekmektedir. Boğazdan ses gelmesi virgülü ses oluşturma ve yutma işlemlerini karmaşık bir etkileşim olarak ortaya çıkartmaktadır. Yutkunma sırasında gıda ya da sıvının boğazdan geçtiği bilinirken ses telleri ve çevresinde bulunan yumuşak dokuları hareket ettiği bilinmektedir. Bodrum boğazdan ses gelmesine neden olurken normal bir fizyolojik süreç olarak işlemektedir. Bu işlem sırasında birçok farklı faktör boğazdan ses gelmesi gibi durumları ortaya çıkarmaktadır.

BOĞAZDAN NEDEN SES GELİR?

Boğazdan ses gelmesini temelinde ses tellerinin yer aldığı larinks veya gırtlak adı verilen bölgedeki anatomik yapı bulunuyor. Ses telleri birbirine yaklaşıp uzaklaşarak titreşim yaparken bu durum ses oluşmasına neden oluyor. Buradaki herhangi bir anormallik ya da bozukluk boğazdan ses gelmesine neden olmaktadır. Boğazdan ses gelmesinin başlıca nedenleri şu şekildedir:

bogaz-agrisi.jpg

İltihaplar: Bakteriyel ya da viral olan enfeksiyonlar boğazda iltihaplanmalara neden olmaktadır. Ses tellerini etkileyen bu durum boğazdan ses gelmesine neden olurken soğuk algınlığı, grip veya bademcik iltihaplanması ses kalitesinde geçici değişikliklere neden olmaktadır.

Reflü hastalığı: Mide asidinin yemek borusuna geri kaçması sorunu olarak bilinen reflü ses tellerine zarar verirken boğazda ses oluşumuna neden olmaktadır.

Ses telleri polipleri: Ses tellerinde oluşan polipler yani küçük çıkıntılar ses kullanımını etkilemektedir. Sigara içme ve gibi durumlar reflüyü arttırırken nodül ve polip oluşumunu da tetiklemektedir. Bu durum ses oluşumunu etkilerken boğazdan sesler gelmesine neden oluyor.

Fizyolojik faktörler ve sesin oluşumu: Oldukça karmaşık bir durum olarak görünen ses oluşumu solunum, yutma, konuşma ve ses çıkartma gibi fonksiyonları etkilemektedir. Boğazdan gelen seslerin temelinde uyum çalışması yaparken ses telleri üzerinde oluşan baskı boğazdan ses gelmesine tetiklemektedir.

su-icmek-1.jpg

YUTKUNURKEN BOĞAZDAN SES GELMESİNİN NEDENLERİ

Ses telleri günlük hayatta en çok kullandığımız organlardan biri olarak görülmektedir. Yutkunurken boğazdan ses gelmesi yutma refleksini kontrol ederken sinir ve kas bozuklukları gibi problemleri de beraberinde getirebiliyor. Bu sesler çoğunlukla normal yutma sırasında meydana gelen sesleri oluştururken Çoğunlukla bir sorun teşkil etmez.

Yutkunma işlemi sırasında sürekli olarak ağrılı bir şekilde boğaza ses gelmesi durumu ise bir sağlık sorunu işareti olabilir. Ses tellerinde enfeksiyon, irritasyon, yutma güçlüğü gibi problemleri beraberinde getiren bu sorun sinir sistemi ile ilgili bir problem de ortaya çıkarabilmektedir.

su-icmek-2.jpg

BOĞAZDA İSTEMSİZ OLUŞAN SESLERİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Boğazdan ses gelmesi durumu sürekli ve rahatsız edici bir hal almışsa uzmanlar profesyonel bir destek alınması gerektiğini vurguluyor. Tedavi süreci ise boğazdan gelen sesi nedenine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Enfeksiyon durumlarında antibiyotik veya antiviral ilaç kullanılmaktadır. Reflü hastalığı durumunda, yaşam tarzı değişiklikleri, diyet düzenlemeleri ve ilaçlarla tedavi uygulanmaktadır. Ses telleri nodülleri veya polipleri için cerrahi müdahale tercih edilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN