Antibiyotik kullanımına dikkat! Eğer böyle devam ederse...

Antibiyotik kullanımına dikkat! Eğer böyle devam ederse...

DSÖ, Kovid-19 salgını sırasında gereksiz antibiyotik kullanımına dikkat çekerek, bu durumun dirençli süper mikropların ortaya çıkmasına yol açtığını belirtti. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise, gereksiz antibiyotik kullanımının devam etmesi halinde, antibiyotik öncesi döneme geri dönülebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Doktor kontrolü dışında alınan antibiyotikler, özellikle yanlış kullanımlarıyla bilinen bir sağlık riski taşıyor. Son zamanlarda sağlık uzmanları, yanlış antibiyotik kullanımının sebep olduğu ciddi sağlık sorunlarına ve hatta süper mikropların oluşumuna dikkat çekiyor. Bu durum, modern tıbbın karşı karşıya olduğu en büyük engellerden biri haline geldi.

'SÜPER MİKROPLAR ANTİBİYOTİĞE DİRENÇLİ HALE GELDİ'

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19 salgını sırasında, vakalarda gereksiz antibiyotik kullanıldığını, bu 'aşırı kullanım'ın antibiyotiğe dirençli süper mikropların ortaya çıkmasında rol oynadığını açıkladı.

'BÖYLE DEVAM EDERSE ANTİBİYOTİK ÖNCESİ DÖNEME DÖNEBİLİRİZ'

Posta'da yer alan habere göre; Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Yanlış antibiyotik kullanımı, mikropları süper mikrop haline getiriyor. Bu da, mevcut antibiyotiklere dirençli bakterilerin oluşumunu hızlandırıyor. Eğer bu şekilde devam ederse, antibiyotik öncesi döneme dönebiliriz" diye ekledi.

Antibiyotikler yalnızca bakteri kaynaklı hastalıkların tedavisinde etkili olurken, virüs veya mantar gibi diğer patojenler üzerinde bir etkisi bulunmuyor. Vücuttaki yararlı bakteriler genellikle sağlıklı bireylerde hastalığa sebep olmazken, yanlış antibiyotik kullanımı bu dengeyi bozabiliyor ve dirençli bakteri türlerinin ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor.

HASTENELERDE MUTASYONA UĞRAYARAK KOVID-19 VAKALARINI ARTIRDI

Süper bakteri ya da süperenfeksiyon olarak da bilinen bu mikrop türü, oldukça kolay yollardan bulaşan ve hastanelerde mutasyona uğrayarak bilinen tüm antibiyotiklere karşı dirençli hale gelen bir bakteri.

Süper mikropların en yaygın bulaş yollarını anlatan Ceyhan, enfeksiyonların özellikle hastane ortamlarında daha sık görüldüğünü ve burada alınacak hijyen tedbirlerinin hayati önem taşıdığını vurguluyor. "Hastane ortamında bulunurken ellerin dezenfekte edilmesi, maske kullanımı ve varsa aşıların yapılması büyük önem taşır" diye belirtiyor.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan canlı yayında fenalaşarak hastaneye kaldırıldı - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV HaberProf. Dr. Mehmet Ceyhan

Ceyhan, ayrıca, tüketilen hayvansal gıdalarda kullanılan antibiyotiklerin de direnç sorununa katkıda bulunduğunu ve bu sebeple gıda denetimlerinin önemini öne çıkarıyor. Bu bağlamda, 'akılcı antibiyotik kullanımı' büyük önem kazanıyor. Bu yaklaşım, uygun ilacın uygun süre ve dozda kullanılmasını içerir ve hem hekimlerin hem de vatandaşların bu konuda çok dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor.

'ENFEKSİYONLARDAN KORUNMA, TEDAVİ ETMEKTEN ÇOK DAHA ÖNEMLİ'

Ceyhan, "Enfeksiyonlardan korunma, tedavi etmekten çok daha önemlidir. Koruyucu faaliyetlere ağırlık verilerek hem süper mikropların gelişimi hem de genel anlamda enfeksiyonların yaygınlaşması önlenmiş olur" diyerek sözlerini tamamlıyor. Modern tıbbın bu yeni mücadelesi, hem sağlık profesyonelleri hem de kamuoyu için ciddi bir farkındalık ve eğitim gerektiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN