Yüzde 10 peşinatla ev alma dönemi

Yüzde 10 peşinatla ev alma dönemi

Koronavirüse karşı alınan ekonomik önlem paketi ile 500 bin lira altı konutlarda kredi çekerken gereken peşinat oranı yüzde 20’den 10’a düştü. Sektör temsilcileri düzenlemenin piyasayı hareketli tutacağını söyledi.

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirme oranının yüzde 80’den yüzde 90’a çıkarılmasının özellikle ilk evini alacaklar için önemli olduğunu, alt ve orta gelir grubundaki konut alıcıları için de fırsat oluşturacağını belirtti. Koronavirüs salgınına karşı açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi kapsamında getirilen düzenlemenin özellikle peşinat bulmakta zorlanan alıcılar için avantaj sağlayacağını belirten Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, “Bu durum sektöre pozitif etki katacaktır” diye konuştu.

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinin koronavirüs salgınının etkilerini azaltmak için hazırlandığını ve sektörü rahatlatmak adına önemli bir giriş olduğunu söyledi. Babacan, “Alınan tedbirlerin, sektörümüzün kısa vadede yaşadığı sıkıntılarının ortadan kaldırılması ve yeni yatırım planlarının devreye alınması yönünde destek sağlayacağını düşünüyoruz” dedi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Feyzullah Yetgin de “Asgari peşinatın yüzde 10’a düşürülmesi, parasını tamamlayamadığı için konut alımını ertelemek zorunda kalan önemli bir kesimi harekete geçirecektir” ifadelerini kullandı. İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da bu dönemde devletin ilgili kurumlarının, iş dünyasıyla istişare ederek ekonomik tedbir almasının çok önemli olduğunu belirterek, “Açıklanan paket, beklediğimiz gibi salgından direkt olarak etkilenen sektörlere ve bireylerin ekonomik dirençlerini artırmaya yönelikti. Doğal olarak öncelik Türkiye ekonomisinin ayakta kalmasıdır. Ekonominin çarkları döndüğü sürece, alınan tedbirlerin domino etkisi göstererek inşaat sektörüne de sirayet edeceğini düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN EK SÜRE TALEBİ

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Atılgan Sert, koronavirüs nedeniyle inşaatlarda kalıp ve demir gibi çalışma ekiplerinin, çok kişiyi bir araya getirmemek için aynı anda çalıştırılmadığını dile getirdi. Sert, projeleri belediyelere götürüp, işlemleri yaptıracak inşaat mühendisleri ve mimarların, koronavirüs nedeniyle belediyelere gitmediğini de söyledi.

Yurtdışından gelen inşaat malzemelerinin tedarikinde ciddi sıkıntı yaşandığını da anlatan Sert, “Çin’den gelen pek çok ürün vardı. Demirde en büyük pazar Çin. Demir ve demire bağlı malzeme fiyatlarında ciddi artış yaşandı. Dolardaki hareketlilik nedeniyle maliyetlerde de artış var. Yurtdışından gelmesi gereken ürünleri tedarik edemiyoruz. İşçi sıkıntısını da eklediğimiz zaman hem kamu ihaleleri hem de özelde kat veya arsa karşılığı yapılan sözleşmelerde 3-6 ay gibi ek süre verilmesini talep ediyoruz” dedi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) üyesi Selman Özgün ise gayrimenkul sektörünün, ülke ekonomisinin yüzde 15’ini etkileyen lokomotif sektörlerden olduğunu belirtti. Özgün, arsa payı ya da bedel karşılığı inşaat sözleşmelerinde süre sorunu yaşanabileceğine vurgu yaparak, “Bu iki şekilde görülebilir. İlki, üretime iş gücü tarafından çeşitli nedenlerle ara verilmek zorunda kalınması. İkincisi, sözleşmelerde belirtilen bazı malzemelerin üretim yerlerinin yurt dışında olması ve temin edilememesi nedeniyle üretim sürelerinin uzaması. Bu nedenlerle inşaat yüklenicilerine ek süre tanınmalı” diye konuştu.

SATIŞLARDA SANAL TUR VE DRONE

Satışlarda sanal tur ve drone kullanımı gibi teknolojik çözümlerin tercih edilen yöntemler olacağını dile getiren GYODER üyesi Selman Özgün, “Yeni dönemde izolasyonun daha önem verilen bir inşaat üretimi haline geleceğini düşünüyorum. Tüm dünyanın derdi haline gelen virüs yabancı yatırımcının yönünü başka yöne çevirmeyeceği gibi güvenilir liman olma görünümünü koruyan Türkiye’ye yatırımcı talebini orta ve uzun vadede artıracaktır” açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN