Hükümet dershane kararında çok ciddi

Bundan üç yıl önce dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan dershanelerin kapatılacağını söylediğinde; ne yalan söyleyeyim “çok zor, hatta imkansız” demiştim. Sonra üst üste adımlar geldi, önce süre verildi. Ben yine inanmadım ve “sonunda vazgeçilir” dedim ama kararlılık sürdü ve süre sonunda dershaneler kapatılıp yerine geçici olarak temel liseler açıldı. Sonra öğrencilerin sınav ihtiyacı için etüt merkezleri ve kurslar açılmaya başlandı. MEB önce “3” ders sınırı ile kurslara izin verdi. Hızla kurslar açılmaya başlandı, ki Danıştay “3” ders kararını iptal edip “6”derse çıkarınca bir anda binlerce kurs ortaya çıktı. Biz yine “adı farklı da olsa dershaneler tekrar geri geldi” diye düşünürken, hatta bazı açılan kursların MEB’deki bazı yöneticiler tarafından desteklendiğini düşünürken geçen hafta bomba gibi bir karar daha geldi MEB’den. “Kurslar ancak ‘1’ ders üzerinden açılabilir” denilince başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere bütün hükümetin bu işte çok kararlı olduğunu kesinlikle teyit etmiş olduk.

***

Yeni düzenlemeye göre, yeni açılacak özel öğretim kursları sadece bir bilim grubunda hizmet verebilecek. Özel öğretim kursu olarak faaliyet gösteren mevcut kurslar ise 1 Temmuz 2018’e kadar kurumlarını bir bilim grubunda faaliyet göstermeye uygun hale getirecek. Kurum açma izni bir bilim grubuna uygun olarak yeniden düzenlenmemiş kurumlar hakkında sürekli kapatma işlemi uygulanacak. Buna göre, daha önceki düzenlemelerde Türk Dili ve Edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe grubu olarak belirlenen bilim gruplarından en fazla 5 bilim grubunda eğitim verebileceği hükmü, “bir bilim grubu” olarak değiştirildi. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla özel öğretim kursları, bağımsız girişi bulunan binalarda sadece “bir” bilim grubunda eğitim vermek üzere açılabilecek.

Karar oldukça net ve bu karar kursların (dershanelerin) kapandığı anlamına geliyor. Peki, yasal olarak bu kurumlar kapatılmakta ama uygulamada ortaya çıkan birtakım problemler de yok değil. En başta kamuda çalışan öğretmenlerin açtığı kurslar ve bunlara tanınan müsamaha. Ben tabi ki MEB’in kararını destekliyorum. Ama birkaç konuyu da dile getirelim ve bu konuda MEB’e destek sağlamış olalım;

-- Kaçak kurslar ve bu konuda bir şey yapmayan ilçe müdürlüklerine nasıl bir yaptırım uygulamaktasınız?

-- Mevcut devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin açtığı paravan olarak kullanılan etüt merkezlerine ne tür bir işlem uygulamaktasınız?

-- Öğrencilerin sınavlara hazırlık konusunda okullara güvenmesini nasıl sağlayacaksınız?

-- Temel liseleri 2018 yılında kapatacağınızı belirtmiştiniz. Bu dönem 9. sınıf kaydı aldıklarına göre ya kapatmayacaksınız ya da aldıkları yeni öğrencileri başka okullara mı nakledeceksiniz?

MEB’in bu konuda attığı adımları kesinlikle destekliyorum. Ama bu kararlara uyanları mutlaka koruması gerektiğini düşünüyorum. Bu da en temel hukuk kuralıdır. Ben bu konuda şimdiye kadar MEB’in iyi sınav veremediğini kaçak kurumların ve istismarcıların cezalandırılması konusunda daha etkin çalışma yapılması gerektiğine inanıyorum. İşte o zaman kararlarınıza olan inanç artacaktır.

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum