Neden efkarlandık!
Yeni bütçe tasarısında tütün ve mamullerinden 2019 yılında 45,7 milyar TL ÖTV tahsil edileceği öngörülüyor. 2018 yılında ise sene başında öngörülen tahsilat 37,8 milyar TL’ydi.
Bu verilere bakarak sigaraya zam yapılacağı basında yer aldı. Oysa durum zamdan öte daha farklı. Bakın şu anda neredeyiz?
Bu yılın ilk 9 ayında tütün mamullerinden ÖTV tahsilatı 32,0 milyar lirayı çoktan ulaştı. Aylık tahsilat 3,6 milyar TL ediyor. İlk 9 aylık ortalamaya göre bu yıl zaten 37,8 milyar TL değil, toplamda 42,6 milyar TL tahsilat gerçekleşecek. Yani tütün ürünlerinden bu yıl bütçe hedefinin üzerinde bir ÖTV tahsilatı olacak.
2016 bütçesinde de 30,0 milyar TL tahsilat hedeflenmiş ama 32,2 milyar TL tahsilat gerçekleşmişti.
2017 bütçesinde 36,6 milyar tahsilat hedeflenirken, 37,4 milyar tahsilat gerçekleşmiş.
Kısaca bu yıl tütün ürünlerinden hedefin üzerinde bir tahsilat olacak.
TÜİK enflasyon verilerine göre 2017 ilk 9 ayında ortalama sigara fiyatı 11,25 TL. 2018 yılı ilk dokuz aylık ortalama sigara fiyatı ise 11,21 TL. Ama Temmuz 2018 başında sigara fiyatında küçük bir ayarlama geliyor. Temmuz ayına kadar 11,204 TL olan birim fiyat, yüzde 0,37 artışla 11,245 TL’ye çıkıyor.
Oysa bütçe verilerinde Haziran 2018’de 3,4 milyar TL olan tütün ürünleri ÖTV tahsilatı, Ağustos ayında 4,0 milyar TL’ye çıkıyor. Eylül ayında ise çok daha hızlı artışla 4,7 milyar TL’ye ulaşıyor.
Yılın kalan son üç ayında (Ekim-Kasım-Aralık), önceki üç aylık (Temmuz-Ağustos-Eylül) ortalama kadar tütün ürünlerinden ÖTV tahsil edilirse, zaten yıllık tahsilat bu sefer 42,6 milyar TL yerine 44,4 milyar TL’ye ulaşmış olacak.
Özetle söylemek gerekirse, tütün ürünlerinden ÖTV tahsilatı zaten bu yıl bütçe hedefinin çok üzerinde olacağı şimdiden bellidir. 2019 bütçe hedefi bile bu artış hızı karşısında bırakın yeni zam öngörüsünü, şimdiden az bile hesaplanmıştır.
2016 yılında tütün ürünlerinden ÖTV tahsilatı yukarıda yazdığımız gibi, 30,0 milyar TL hedefine karşılık 32,2 milyar TL gelmiştir. Çünkü 2016 yılında sigara fiyatı yine TÜİK enflasyon hesabında görüldüğü üzere iki kez artırılmıştır. Mayıs 2016’da 9,20 TL olan birim fiyat, Temmuz ayında 9,85 TL’ye ve ardından Ağustos ayında da 10,20 TL’ye yükseltilmiştir. Hatta Ocak 2017’de ise fiyatlar yeniden ayarlanmış ve 11,25 TL’ye çıkartılmıştır.
2017 yılında sigara fiyatlarında önemli bir vergi ayarlaması yapılmadığı için 36,6 milyar TL bütçe tahsilat hedefi çok az artışla 37,4 milyar lira olarak gerçekleşmiştir.
Ama 2018’de durum farklıdır.
Bu yıl ilk 9 ayda bütçe genel gelirlerinin yüzde 78’i gerçekleşirken, tütün ürünleri ÖTV tahsilatında bu oran yüzde 85’e ulaşmıştır. Çok açık şekilde görülmektedir ki, tütün ürünlerinde beklentinin üzerinde bir tahsilat vardır.
Peki bu tahsilat artışı neden kaynaklanmaktadır?
1- Acaba kaçakçılık mı önlenmiştir ve kayıtlı satışla gelirler mi artmaktadır?
2- Ya da ekonomik durum mu toplumu efkarlandırmıştır?
2007 yılında 107,45 milyar adet olan sigara satışı 2009 yılında 107,55 milyar adete ulaşıyor. Burada çok az artış görülmektedir. Ama 2010 yılında sigara tüketimi 93,35 milyar adeta geriliyor (TAPDK verileri).
Ve 2015 ile başlayan yeniden yükseliş. 2014 yılında 94,68 milyar adet olan tüketim 2015’de 103,21 milyar adete çıkıyor. 2017 yılında ise 106,22 milyar adete ulaşıyor.
Ortada son yıllarda sigara satışına dair ciddi bir artış görülmektedir. Bu yılın özellikle son üç aylık verilerine göre de ÖTV tahsilatı gösteriyor ki, sigara satışında adeta bir yeni patlama yaşanmaktadır.
Bu artışın nedenini henüz bilmiyoruz:
İç İşleri Bakanlığının kaçakçılıkla mücadele başarısından mı, yoksa Hazine-Maliye Bakanlığının ekonomi yönetiminden mi? Göreceğiz...















Süpersin, süper; kedi tartamıyor ama...
Yanıtla (0) (0)Sayın yazar, biraz da vatandaşın halinden bahsedin. İşsizlik almış başını gidiyor. Çarşı pazar ateş pahası. Asgari ücretle geçinmeye çalışanın halinden bahsedin. Sözüm ona indirim yapmışlar. Doğru fiyatı arttır sonra az bir fiyat düşür bunun adı indirim. Sonra da esnafın halinden de bahsedin. Esnafın durumuda vahim. Şöyle bir etrafınızı bir gezin kapanan dükkanlar. Ne diyelim. Allah sonumuzu hayreyleye.
Yanıtla (0) (0)MİLLETİN EFKARINI DAĞITMAYA SİGARA YETMEZ OLDU. AKP DÖNEMİNDE, TÜRKİYE'DE HER YIL REKOR KIRA KIRA TÜKETİMİ ARTAN İKİ MADDE DAHA VAR : ANTİDEPRESANLAR VE UYUŞTURUCU. HAPİSHANELERDE ELLİ BİN UYUŞTURUCU SATICISI VARMIŞ. SATANLARDAN YAKALANANI ELLİ BİN OLURSA, KULLANANIN SAYISINI SİZ HESAP EDİN ARTIK. 2002’DE ON İKİ MİLYON KUTU OLAN ANTİDEPRESAN KULLANIMI, 2015’TE ELLİ BEŞ MİLYONA ÇIKMIŞ. 2016 YILINDA SEKİZ MİLYON ALTI YÜZ BİN KİŞİ PSİKOLOLOJİK TEDAVİ GÖRMÜŞ.
Yanıtla (0) (0)Sorunun cevabını, bir kaç yıl önce Neşet Baba(Ertaş) bizzat Erdoğan'ın yüzüne söylemişti. Erdoğan birine sigarayı bıraktıracakmış, onu anlatıyor. Baba sazı alıyor : Adam zengin mi, fakir mi ? Zenginse bıraksın. Fakirse, nasıl bırakacak ? HANIM TUZ DER, ERKEĞİN YÜREĞİ CIZ DER. Elektrik parası, su parası, zeytin parası, peynir parası... Gariban içmesinden nasıl efkar dağıtsın ? İzlemeyenler, Google'a arattırıp o videoyu izleyin.
Yanıtla (0) (0)Yeni bi KHK cikti kardesim. Artik Efkarlanmak yassah(k)!.?:;
Yanıtla (0) (0)Tütün mamullerinin yurtiçi dağıtım pazarının tamamına yakını yabancı firmalar tarafından yapılıyor; yanıt bu cümle içinde mi yoksa Sizin aradığınız yanıtlar içinde mi, bilmiyorum!...
Yanıtla (0) (0)BU GÖSTERİYORKİ SİGARA VE İÇKİ TÜKETİMİ ARTIYOR. Bir üniversitenin sosyal siyaset ve Araştırma bölümü her sene üniversite gençliği üzerinde araştırma yapar. Bu seneki raporu okudum. Dindar ve namaz kılanların sayısı %50 oranında eskiye göre AZALMIŞ.şuan%4,çıvarında bu rakam 28 şubat Ve 12 Eylül dönemlerinden bile çok az. Ama toplumdaki yozlaşma had safhada.
Yanıtla (0) (0)sarhoş yerden kalkamıyor, kör kütük, sormuşlar neden içiyorsun, cevap: utandığım için, sormuşlar neden utanıyorsun, cevap: içtiğimden.
Yanıtla (0) (0)Kimi dertten içermiş, kimi neşeden/Kimi ayrılıktan, kimi işveden Kimi yar elinden, kimi şişeden./Kadehim kırılmış, şişem artık boş/ Sormayın ben niye sarhoşum sarhoş./Dostların meclisi donansın meyle/Sakiler mest olsun tanburla neyle Ey gönül cefaya tehammül eyle(Hamiyet Yüceses'ten dinleyin)
Yanıtla (0) (0)apartman,site toplantı ve seçimlerinden seçilecek yönetimden dahi haberdar olduğunu söyleten akp yönetimi taraftarları her geçen gün başarısızlıklarını başka konular ekleyerek itiraf etmesine onaltı senede ne yaptınız diyerek efkarlanıyordur milletimiz
Yanıtla (0) (0)Güneydoğu gezimde yıllar önce her ilçe'de tütün işleme depoları her aile'de gece gündüz çalışma işsizlik derdi yok prim ödedikleri için emekli olabiliyorlardı sihirli bir el herşeyi yok etti kasabalar terkedildi yerine yeni bir ürün getirilmedi halk batıya göç etti sigara zararlı denildi üretimi ve karı amerikaya devredildi aradabir amerika'ya vergi koyarız palavrası dinliyoruz...
Yanıtla (0) (0)Mevcut ortamda, efkarlanmak disinda kimsenin elinden birsey gelmiyor.
Yanıtla (0) (0)gayri resmi satışların resmiyet içine alınması olma ihtimali yüksek, en azın dan öyle olmasını temenni ediyoruz.
Yanıtla (0) (0)ötv bize kar nereye gidiyor yerli ve milli sigaramı var sigaranın zararları ve verdigi hastalıklardan dolayı ithal edilen ilaçlar el ele baş başa karı ABD ve tütün üreticisine
Yanıtla (0) (0)Siğara kullanma yaşı ve sayısı yıllar itibariyle artıyor. İçki de öyle.Sağolsun ehli keyif vatandaşlarımız..
Yanıtla (0) (0)yasaklasin devlet satisi
Yanıtla (0) (0)Kedidir, kedi...
Yanıtla (0) (0)Doların yükselmesinden. Dolar yuksek olduğundan yurt dışından Gelirken sigara getirmek anlamsız oldu. Soyle ki Ornegin önceden Gurcistandan iki paket sigara alabiliyordun simdi ise ayni.
Yanıtla (0) (0)kaçakçılık ve kaçak yerli tütünle yapılan mücadele yoksa kullanum azalıyor pkk bittikçe kaçak sigarada bitiyor
Yanıtla (0) (0)Yazının başlığı pek münasip düşmüş:))
Yanıtla (0) (0)Sebep belli kurdan dolayı kaçak sigara kimse almaz oldu ucuz tekel ürünleri kaçağın yerini aldı tekel satışları ondan yukseldi
Yanıtla (0) (0)