Katalonya
Katalonya, 16. yüzyıldan beri İspanya’nın bir parçası.
18’inci yüzyıla kadar özerkti.
1714’te özerkliği kaldırıldı.
1977’de yeniden özerk oldu.
2009’dan beri Katalonya’nın bağımsızlığı için nümayişler tertipleniyor.
***
Başkenti Barselona olan sanayi ve turizm memleketi Katalonya’nın nüfusu 7.5 milyon civarında.
İspanya nüfusunun sadece yüzde 16’sını teşkil etmesine rağmen gayri safi milli hasılanın yüzde 20’sini temin ediyor.
Madrid’den aldığı hizmet, ödediği vergilerin çok altında.
Katalonyalılar, Endülüs ve Galiçya gibi “az gelişmiş” bölgeleri sırtlarında taşımaktan şikâyetçiler.
Bağımsızlık motivasyonunun daha ziyade bu iktisadi vaziyetten kaynaklandığı söyleniyor.
***
2015’teki seçimlerde Katalonyalı seçmenlerin yüzde 47.8’inin oyunu alarak bölge parlamentosunda çoğunluğu teşkil eden -ve hükümete gelen- bağımsızlık yanlısı partiler, 2017’de bağımsızlık referandumu düzenleneceğini ilan etti.
İspanya hükümeti bu karara o gün bugündür itiraz ediyor, İspanya Anayasa Mahkemesi de ‘Olmaz’ diyor; ne var ki Katalon hükümeti bağımsızlık referandumunda ısrarlı.
1 Ekim’de bağımsızlık referandumu düzenlenmesine ilişkin kanun teklifi, evvelki gün Katalon parlamentosundan geçti.
Geri sayım başladı.
***
Katalon parlamentosunun kararını “demokrasiye bir saldırı” olarak gören İspanya hükümeti, referandumunun “yok hükmünde” olacağını savunuyor.
İspanyol muhalefet partilerinin çoğu da referanduma karşı çıkıyor.
Ülkenin üçüncü büyük partisi konumundaki solcu Podemos’un lideri Pablo İlglesias ise,“temel bir demokratik hak” argümanıyla Katalon hükümetine / parlamentosuna arka çıkıyor.
Bu arada, Katalonya’daki kamuoyu yoklamalarına göre bölge halkının yüzde 80’i İspanya hükümetinin bu referanduma izin vermesi gerektiğini düşünüyor.
Dikkat! Bu oran, bağımsızlık isteyenlerin oranı değil.
Yine kamuoyu yoklamalarına göre bağımsızlık yanlısı Katalonların oranı yüze 50 ila yüzde 55 arasında.
***
Görünen o ki, önümüzdeki haftalarda ve aylarda Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölge Yönetimi’nin bağımsızlık meselesi ile beraber Katalonya’nın bağımsızlık meselesini de çokça konuşacağız.















Hep birlikte Allah’ın ipine Kur’an’a sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani sizler birbirinize düşmanlar idiniz de O, kalplerinizi birleştirmişti. İşte O’nun bu nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında idiniz de O sizi oradan kurtarmıştı. İşte Allah size ayetlerini böyle apaçık bildiriyor ki doğru yola eresiniz. ALİ İMRAN 103
Yanıtla (0) (0)Abi Yardımeli'nide saysaydınız keşke..
Yanıtla (0) (0)Soy diye bir şey yok, tamamen uydurma. Dil, yapay bir iletişim protokolü. İstediğin gibi oynayabilirsin (Örn: İtalyanca, İbranice, Türkçe, neredeyse sıfırdan yaratıldı ve yapay yollar ile "ulusal dil" olarak yaygınlaştırıldı. İngilizce dediğin dilin yarısı Latince, diğer yarının yarısı da Fransızca, vb) Ayrıca "dil bağı" ne demek? Kültür de muğlak, sınırları belirsiz ve değişken bir kavram. İzmirli ile Atinalı kültür olarak birbirlerine Konyalı'dan daha yakın. Trabzonlu ile Diyarbakırlı'nın kültürleri arasındaki fark Varşovalı ile Berlinli arasındaki farktan büyük. Eee napalım? Herkese ayrı devlet mi vereceğiz? Saçma. Bir sürü gereksiz bürokrasi, gereksiz savaş riski. Farklılıklarımız ile birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Herkes için optimum bu. AB çok iyi bir model. ABD daha iyi bir model.
Yanıtla (0) (0)vergilerimizin akibetini sorgulamak ne zamandan beridir faşistlik oldu? emeğimizin hakkını isteyeceğiz tabii ki, parayı ağaçtan toplamıyoruz herhalde...
Yanıtla (0) (0)ulus devletler çağı sona erdi diyenlerin hepsi yalancı. soy bağı olmayan, dil bağı olmayan, kültür bağı olmayan adamları vatandaş yapamazsınız. suni haritalarda yaşayan ittir kaktır toplama toplumlar uyanıyor. SSCB, Yugoslavya, çekoslavakya, Abhazya, Osetya , bosna, Çeçenistan, karabağ, kuzey sudan, filistin katalonya, hepsi ama hepsi suni haritalarının farkındalar.
Yanıtla (0) (0)evin evin yok mu senin
Yanıtla (0) (0)Desene Eylül boyunca bağımsızlık referandumları gündemimizden düşmeyecek
Yanıtla (0) (0)çalışmayan, üretmeyen, sırtını çalışanın üretenin sırtına yaslayarak her şeyi talep eden, asalak tipleri konu etmiş, faşist demek haksızlık olmuş sayın karar okuru
Yanıtla (0) (0)''insanlar kendileriyle aynı değerleri paylaşmayan yoksul halk yığınlarını finanse etmek istemiyor'' siz aynı zamanda bir insan hakları savunucusu, bilimsever, çağdaş.modern bir insansınız öylemi adorna dan ilhamla size bir çift lafım var: FAŞİZM insanlara bakıp ama onlar yoksul demekle başlar ve siz bir faşistsiniz...
Yanıtla (0) (0)El Clasico gidiyor üzüleceğim tek nokta bu olur..
Yanıtla (0) (0)insanlar kendileriyle aynı değerleri paylaşmayan yoksul halk yığınlarını finanse etmek istemiyor. emin olun türkiyede de seküler orta sınıf yüksek vergilerle kaz gibi yolunmalarından isyan eder vaziyette...dolar ve petrol fiyatları düşüyor ama türkiyede benzin fiyatlarına zam üstüne zam geliyor. bu ağır vergilerle kimleri finanse ettiğini sorgulayan geniş bir kesim var ve huzursuzluk artıyor...
Yanıtla (0) (0)