Uzmanlardan 'siber koronavirüs' dolandırıcılarına karşı uyarı

Uzmanlardan 'siber koronavirüs' dolandırıcılarına karşı uyarı

Koronavirüs salgınının internette yapılan dolandırıcılıkları da arttırdığına dikkat çeken bilişim teknolojileri uzmanları, kötü niyetli kişilerin insanların artan endişesini kullanarak birçok insanın kişisel bilgilerini çalmaya başladıklarını belirtti.

Bilişim uzmanları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile birlikte internette söz konusu virüse dayalı dolandırıcılık olaylarının da arttığını ifade etti.

Rus siber güvenlik şirketi Kaspersky Lab web içerikleri analiz grubu yöneticisi Konstantin Ignatyev, “Dünyada koronavirüs konusunda gerçekten çok fazla spam mesaj ve mektup mevcut, çeşitli tahminlere göre bunların günlük sayısı binlerle ifade edilebilir” diye konuştu.

DSÖ'DEN GELİYORMUŞ GİBİ GÖRÜNEN POSTALARA DİKKAT

Dolandırıcıların koronavirüs konusunu ‘yem’ olarak kullandıklarını söyleyen uzman, tespit edilen spam kampanyalarından birinde Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) geliyormuş gibi görünen mesajların kullanıldığını kaydetti:

“İnsanlara DSÖ’den yollanmış gibi gösterilen e-postalar geliyor, kişiler salgından korunmak için alınması gereken güvenlik önlemleri linkine tıkladığında oltalama (phishing) sitesine yönlendirilir ve kişisel bilgilerini paylaşmaları öneriliyor, böylelikle kişisel bilgiler kötü niyetli kişilerin eline geçiyor.”

CİHAZINIZDA GÜVENLİK UYGULAMASI BULUNDURUN

Avast siber güvenlik uzmanlarından Luis Corrons, “Dolandırıcılıklardan korunmak için kullanıcıların cihazlarına güvenlik sistemi kurması gerekir, bu sistem ‘phishing’ saldırılarını zarar veremeden saptayıp bloke eder” diye anlattı.

Koronavirüsen bahsedilen e-postalar konusunda halkı uyanık olmaya çağıran uzman, “Eğer e-postadaki link ilginizi çektiyse üzerine tıklamadan tarayıcınızda yazarak kullanın” hatırlatmasında bulundu.

"BEKLENMEYEN POSTALARI SİLMEKTEN ÇEKİNMEYİN"

ESET Enformasyon Teknolojileri Direktörü Ruslan Suleymanov ise şöyle bir uyarıda bulundu:

“Tanımadığınız birinden beklemediğiniz postaları silmekten çekinmeyin. Eğer içinde link olan mektup aldıysanız, nereye yönlendirdiğini kontrol ettiğinizden emin olun. Adresin görünmesi için ‘fare’ okunu linkin üzerine getirmeniz yeterli. URL'nin kısa link servisinden (is.gd, Is.gd, bit.ly vb.) olduğunu görürseniz, üzerine tıklamayın. Muhtemelen ‘phishing’ kaynağına yönlendiriyordur. Ekli dosyaların olduğu mektuplar için de aynı durum söz konusu.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN