Üniversiteler ne zaman açılır? YÖK Başkanı Saraç son dakika olarak duyurdu

Üniversiteler ne zaman açılır? YÖK Başkanı Saraç son dakika olarak duyurdu

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını önlemek amacıyla mart ayı itibarıyla tatil edilen, ardından uzaktan eğitim modeline geçilen üniversiteler, normalleşme takviminin yayılmasının ardından; bazı şartlar ışığında yeniden eğitime başlayacak. Üniversitelerin ne zaman açılacağı ile ilgili YÖK Başkanı Saraç, açıklama yaptı…

Saraç, 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren 14 gün boyunca koronavirüs salgınının kontrole aldığının ve kesin olarak düşüşe geçtiğinin açıklanması koşuluyla üniversitelerin ne zaman açılacağını, normale dönüşün ilk aşamasının hangi tarihte başlayacağını açıkladı.

ÜNİVERSİTELER NE ZAMAN AÇILIR?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle tedbir amaçlı kapatılan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamada, devletin ilgili kurumlarınca 1 Haziran 2020 tarihi itibarıyla 14 gün boyunca salgının kontrol altına alındığının ve kesin düşüşe geçtiğinin beyan edilmesi şartıyla 15 Haziran 2020 tarihinin ardından üniversitelerde normale dönüşün ilk aşamasının başlayacağı kaydedildi.

YURT DIŞINDAKİ TÜRK ÖĞRENCİLERE DAVET

Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yurt dışında eğitim görüp koronavirüs salgını sebebiyle okuduğu üniversiteye dönmek istemeyen Türk öğrenciler ile Türkiye'de eğitim görmek isteyen yabancı uyruklu öğrenciler için aldıkları kararları anımsattı. Başarılı öğrencilerin Türk yükseköğretimine kaliteden ödün vermeden 'yatay geçiş' yoluyla dâhil olmalarını kolaylaştıracak, dünyada ilk bine giren üniversitelerdeki Türk öğrenciler için ek fırsatlar sunulan bu düzenlemelerin kamuoyunda çok olumlu karşılandığını gördüklerini vurgulayan Saraç, bu doğrultuda YÖK olarak, yurt dışında okumakta olan başarılı Türk gençleri ve kendi ülkeleri hâricindeki eğitim almak isteyen yabancı uyruklu öğrencileri, Türkiye’deki seçkin yükseköğretim kurumlarında eğitim almaya davet ettiklerini vurguladı.

KISITLAR KALDIRILDI, KONTENJAN ARTIRILDI

Geçen günlerde yurtdışında okuyan, ancak koronavirüs salgını sebebiyle okuduğu üniversiteye dönemeyen ya da okuduğu ülkedeki salgına ilişkin risklerden dolayı üniversitesine dönmek istemeyen öğrenciler için YÖK, aldığı kararları duyurmuştu. Buna göre Türkiye'deki üniversitelere yurtdışı yatay geçiş kontenjanları artırılırken, kısıtların kaldırıldığı bildirildi. İlk binde olan üniversitelerden yatay geçiş isteyen öğrencilere ek fırsatlar tanındı.

Öğrencilere, birinci sınıf ve son sınıf da dâhil olmak üzere bütün sınıflara yatay geçiş başvurusu yapılabilme imkanı sağlanırken, koşulları taşıyan ve isteyen öğrenciler için Türkiye'deki açık öğretim programlarından herhangi birine yatay geçiş yapabilmelerinin yolunun açıldığı öğrenildi. Öte yandan üniversitelerin yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarıyla açmış oldukları ortak programlarda eğitimini sürdüren öğrencilerden yurtdışına gitmek istemeyen öğrenciler için de dijital imkanlarla uzaktan eğitim dâhil farklı seçeneklerin sunulduğu bildirildi. Türkiye'nin yabancı öğrenciler için cazibe merkezi olmaya devam etmesi için de geç mezuniyet durumlarına yönelik yeni hakların tanındığı belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN