Ücretsiz izin parası ne zaman yatacak? 1170 lira ücretsiz izin ödeneği ne zaman ödenir?

Ücretsiz izin parası ne zaman yatacak? 1170 lira ücretsiz izin ödeneği ne zaman ödenir?

Koronavirüs (corona virüs) tedbirleri kapsamında pek çok vatandaşa ücretsiz izin ödeneği hakkı tanındı. Peki ücretsiz izin ödeneği için nasıl başvuru yapılır? Ücretsiz izin parası ne zaman yatacak? 1170 lira ücretsiz izin ödeneği ne zaman ödenir? İşte tüm soruların cevabı haberimizde…

Ücretsiz izin ödeneği için başvurular başladı ve 3 aylık süreçte işte çıkarma yasağının düzenlenmesi ile birlikte gündeme geldi. Ücretsiz izin ödeneği ile birlikte patron çalışanını işten çıkarma yerine ücretsiz izne çıkaracak. Ücretsiz izne çıkarılan işçi de bu sayede ücretsiz izin maaş desteği alabilecek.

ÜCRETSİZ İZİN PARASI NE ZAMAN YATACAK?

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, nakdi ücret desteği ile ilgili detayları açıkladı. İşverenlerin ücretsiz izne ayırdıkları çalışanlarını SGK üzerinden https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi adresine giderek Covid-19 Ücretsiz İzin Ekranı bölümünü seçerek yapabilmektedir. Ücretsiz izne ayrılan kişi izne çıktığı ayın bir sonraki ayın 3’üne kadar başvurularını yapabilme haklarına sahiptirler. Bildirimlerinin ücretsiz izin üzerinden her ay için ayrı ayrı yapılacak şekilde ücretsiz izin ne kadar kullanacaksa belirtilmesi gerektiğini vurguladı. İş verenlerin yapması gerektiği başvuruyu bir daha çalışanlar yapmak zorunda değil.

Koronavirüs nedeni ile çalışamayan ve maaş alamayan veya ücretsiz izne çıkarılıp verilecek ücret desteği günlük 39.24 TL olarak hesaplanmıştır. Bu rakam ortalama olarak günlük asgari ücretin yüzde 40’ı gibi bir orandır. Aylık olarak bu tutar 1.177 TL olup damga verilerinin de kesilmesi ile birlikte toplam alınacak tutar 1.168 TL’dir.

Ücretsiz izin desteği ile ilgili olarak maaşın nasıl alınacağı ve nereye başvuru yapılacağına yönelik henüz net bir bilgi bulunmamaktadır. Ücretsiz izin maaşı ile ilgili bilinenler şu şekildedir;

Üç aylık işten çıkarma yasağı durumunda işveren çalışanını işten çıkarmayıp ücretsiz izne çıkartabilecek. İş kanununa göre ücretsiz izin sadece işçinin rızasına göre uygulanmaktadır. Zorlayıcı nedenlerden dolayı üretimine ara veren iş yerinde bulunan çalışanlar, bir hafta sonrasında iş sözleşmesini haklı nedenlerle feshedebilme hakkına sahiptir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN