Tedarik zincirinde virüs halkası

Tedarik zincirinde virüs halkası

Otomotiv sektörü tam toparlanıyor derken şimdi de koronavirüs krizi baş gösterdi. Dünyanın en büyük tedarikçisi olan Çin’de başlayan virüs salgını tedarik zincirinin önemli bir halkasını şimdilik kopardı. Türkiye’de de şu an sorun bulunmuyor fakat, ilerleyen dönemde kriz çözülmezse problemler yaşanabilir. Ayrıca iddialara göre, riski azaltmak için kapanan sınır kapıları ithal araç girişinde süreyi uzatıyor.

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüsü krizi otomotiv sanayisi üzerinde de etkisini gösterdi. Birçok ülkede askıya alınan üretimler, tedarik krizini yeniden gündeme getirdi. Türkiye’de ithal araç konusunda oldukça iyi bir pazar. Bu yüzden yakın zamanda ülkeye giren araçlarda sıkıntı bulunmazken, yeni parti modellerde tedarik sorunları bekleniyor. Bazı bayilerin aktardığına göre, virüs tehdidinden dolayı kapanan sınır kapılarıyla birlikte gemiler limanlara yanaşamıyor.

Bu yüzden teslimatların 3-4 ay sarkması şimdilik gündemde. Otomotiv üreticileri tüm dünyada tedarik sorunu yaşıyor. Parça temini konusunda sorun yaşayan sektöre, Çin darbeyi vurmuş durumda. Dünyanın en büyük pazarlarından birine sahip olan İtalya, koronavirüs ile büyük bir mücadele veriyor. Çin salgını hemen hemen kontrol altına almışken, İtalya’da bilanço her geçen gün ağırlaşıyor. Türkiye’nin otomotivde büyük bir ticari ortağı olan İtalya’dan hem araç ithalatı hem de ihracatı sorun olabilir. Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Alper Kanca “Sorun olacağı zaten belliydi. Bizden kaynaklı değil ama. Avrupa’da insanlar can derdinde. Ama Türkiye’ye baktığımızda bizim açımızdan çok sorun olduğu gözükmüyor. Bizim üretim tarafında müşterilerimiz ağırlıklı olarak Avrupa kaynaklı. İtalya’ya tedariğimiz neredeyse yüzde 75 seviyesinde. Bu yüzden sattığımız pazarda sorun olabilir. Problem büyüyecek gibi duruyor. Biz ilerleyen dönemler de üretimde aksamalar yaşayabiliriz” dedi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “İtalya, Türk otomotiv endüstrisi için önemli bir destinasyon. Türkiye otomotiv sektörünün üçüncü büyük ihracat pazarı. Toplamda ihracatın yüzde 15’inden fazlasını İtalya’ya yapıyoruz. İtalya’da şu anda karantina uygulanıyor. Bunun kısa vadeli etkisine bakmak gerekirse; İtalya’dan tedarik edilen ürünlerin ne kadar etkileneceği önemli. Otomotiv, tedarik zinciri yönetimi açısından çok profesyonel bir sektör. Elindeki kritik stoklarla bu süreci atlatmaya çalışıyor. İtalya, 3 Nisan’a kadar bu işi çözerse, otomotiv endüstrimiz bir nebze bu işi yönetir gibi gözüküyor. Ama nisan ortalarına kadar sarkarsa, problem olabilir” açıklamasını yaptı.

ÜRETİM ŞİMDİLİK SÜRÜYOR GELECEK TAHMİNİ YOK

Otomotiv sektöründe oldukça büyük bir söz sahibi olan Almanya’da da durum kritik. Almanya ihracatının lokomotifi otomotiv sektörünün de bu durumdan etkilenebileceği düşünülüyor. Audi’den bir sözcü şu an üretimin devam ettiğini ancak orta vadede, özellikle tedarik zinciri göz önünde bulundurulduğunda, durumun nasıl gelişeceğini tahmin edemediklerini kaydetti. Şirket yetkilileri, muhtemel darboğazları aşmak için önlemler üzerinde çalıştıklarını vurguluyor.

DÜNYA KRİZLE BOĞUŞUYOR

Avrupa’daki otomobil ve otomotiv yedek parça üreticilerinin de tedarik zincirindeki sorunlar ve virüs nedeniyle üretimi kısıtladıkları belirtiliyor. Fiat Chrysler’in İtalya’daki bazı fabrikalarda üretime ara verdiği bildirildi. Seat da üretimi durdurması halinde işçileri geçici olarak işten çıkarması gerekeceğini duyurdu. Volkswagen’ın Barselona civarındaki fabrikasında bir vardiya eksilttiği bildirildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN