Sertelli’nin polisiyesi günümüz Türkçesiyle raflarda

Sertelli’nin polisiyesi günümüz Türkçesiyle raflarda

Osmanlının son dönemi ve erken Cumhuriyet döneminin velut ama unutulmuş yazarı İskender Fahrettin Sertelli’nin seçme öyküleri Karagarga Yayınlarınca günümüz Türkçesine aktarıldı. ‘Makineli Kafanın Hikâyesi’ adıyla yayınlanan kitapta yazarın ‘Behlül Dânâ’ müstearıyla kaleme aldığı polisiye öyküleri yer alıyor.

Osmanlı dönemi polisiye yazarlarından İskender Fahrettin Sertelli’nin ilk defa Osmanlıcadan Latin alfabesine aktarılan polisiye öyküleri ‘Makineli Kafanın Hikâyesi’ adıyla gün yüzüne çıktı. Karakarga Yayınları Kayıp Kitaplar Kütüphanesi dizisinde yayınlanan kitap, Osmanlının son döneminde yaygınlaşan polisiye türüne ışık tutuyor. 1895 doğumlu olan ve Cumhuriyetin ilanından sonra Akşam gazetesinin başyazarlığını yapan yazarın, gazetede birçok eser tefrika ettiği biliniyor. Tarihi roman akımının öncülerinden olarak da bilinen Sertelli’nin ‘Abdülhamit ve Afrodit’, ‘Deliler Saltanatı’, ‘Telli Haseki’ ve ‘Bir Güneş Yükseliyor’ adlı eserlerle de tanınıyor.

Tarihten Sesler adlı tarih dergisini de çıkaran, ‘Behlül Dânâ’ takma adıyla 1928’den sonra polisiye seriler de kaleme alan yazarın ‘İstanbul’un Arsen Lupen’i Elegeçmez Kadri’, ‘Şeytan Hadiye’ ve ‘Türk Polis Hafiyesi Yılmaz’ gibi çalışmaları da bulunuyor. Osmanlı’nın son dönemi ve erken Cumhuriyet döneminde verdiği eserlerle kültür dünyamıza önemli katkılarda bulunun Sertelli’nin ilk kez latin harflerine aktarılan ‘Makineli Kafanın Hikâyesi’ kitabında, Hadiye Serisi’nden ‘Ateşten Adamın Esrarı’, Bir Türk Polisinin Amerika’daki Sergüzeştleri’nden ‘Korkunç Şatonun Esrarı’ ve ‘İskeletler Arasında’, İstanbul’un Arsen Lüpen’i Ele Geçmez Kadri’nin Sergüzeştleri’nden ‘Dirilen Ölünün Macerası’ ve ‘Makineli Kafa’nın Hikâyesi’ polisiye öyküleri yer alıyor. Harf devriminden sonra Latin harfleriyle yazan ilk yazarlardan biri olan Sertelli, 1943 yılında İstanbul’da salgın olan tifüs nedeniyle hayata veda etmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN