Burası Türkiye’nin gizli cevheri! Sadece 180 kişi yaşıyor: Filmlere konu olan güzelliği gören oraya akın edecek

Burası Türkiye’nin gizli cevheri! Sadece 180 kişi yaşıyor: Filmlere konu olan güzelliği gören oraya akın edecek

Türkiye’nin gizli cevheri olarak bilinen bu yer Anadolu’nun bağrında yer alıyor ve sadece 180 kişi yaşıyor. Doğal yaşamı, manzarası ve nüfusuyla filmlere bile konu olan bu yeri gören artık akın edecek…

Posta’nın haberine göre, Beyşehir Gölü’nün üzerinde bulunan Mada Adası, genelde Kazak Adası olarak anılıyor. Bu adanın en dikkat çekici yönü yerli halkı. Çünkü adaya kurulan köyde yalnızca 180 kişi yaşıyor…

Isparta-Konya karayolu üzerindeki Şarkikaraağaç ilçesine bağlı bir mahalle olan Kazak Adası, 1866 yılından bu yana yerlilerin yaşadığı bir bölge. Eşsiz maviliği ev sonsuz yeşilliğiyle görenleri hayran bırakan adanın ismini göçmenlerden aldığı söyleniyor. Zamanla çeşitli Türk kökenlerinin yerleştiği adanın nüfusunun çoğunluğunu şuan Tırtar Türkleri oluşturuyor.

mada-adasi-2.jpg

TEMEL İHTİYAÇLARI İÇİN GÖL YOLCULUĞUYLA KARAYA ULAŞIYORLAR

Yerli halk, temel ihtiyaçlarını karşılamak için belirli zamanlarda göl yolculuğu yaparak karaya ulaşıyor. Toplumdan izole olarak, huzurlu ve refah düzeyi yüksek bir yaşam süren halk için en zoru ise kış dönemi oluyor. Kış aylarında gölün buz tutması ve ulaşımın zorlanması onların temel ihtiyaçlarını karşılamalarını da zorlaştırıyor. Bu yüzden halk Anadolu irfanını kullanarak besinlerini depolama ve kurutma yolunu tercih ediyor.

mada-adasi-3.jpg

BALIKÇILIK OLDUKÇA YAYGIN

Geçim ve besin kaynaklarının neredeyse tamamını denizden elde eden ada halkı, kuru tarım ile hayvancılıkla geçimlerini sağlıyor.

Kızıldağ Milli Parkı içine eklenmesinden itibaren ise ada halkının hayvancılık faaliyetleri son bulmuş durumda.

mada-adasi-1.jpg

BELGESELLERE KONU OLDU

Güzelliğiyle kendine hayran bırakan Mada Adası, 17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde de En İyi Belgesel Film ödülü aldı. Musa Ak’ın çektiği kısa film-belgeselin sayesinde Mada halkının bir günlük yaşamı beyaz perdeye taşındı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN