Rota müstakile döndü

Rota müstakile döndü

Koronavirüs salgını nedeniyle evden çalışanlar müstakil ev arayışına girince fiyatlar uçtu. Satılık müstakil evde ortalama fiyat yüzde 25, kiralıkta ise yüzde 18 arttı. Korona sonrası karavana olan ilgi de oldukça fazla.

DENİZHAN ERKOÇ-İSTANBUL

Evde kal’ tedbirleriyle tüketicinin evden çalışmayı deneyimlediği bu günlerde müstakil konutlara talep arttı. Türkiye genelinde müstakil konutların fiyatı ortalama yüzde 25, kira fiyatı ise yüzde 18 artış gösterdi. Müstakil konutlarda satış bedellerinde İstanbul’da yüzde 11, Antalya ve Bursa’da yüzde 22, Muğla’da yüzde 20, İzmir’de ise yüzde 15 artış gözlemlendi.

Salgın etkisinden sonra müstakil konutların metrekare fiyatı İstanbul’da 6 bin 747 TL, Muğla’da 7 bin 545 TL, Antalya’da 3 bin 945 TL, İzmir’de 5 bin 786 TL, Aydın’da 3 bin 603 TL, Bursa’da 3 bin 42 TL oldu. İstanbul’da müstakil konut kiraları ise yüzde 7 artış gösterirken, Antalya’da yüzde 21, İzmir’de yüzde 17, Muğla’da ise yüzde 7 arttı. Coldwell Banker Sapphire Gayrimenkul Broker’ı Ersan Bıçakçı da salgın döneminde talebin yüzde 15 arttığını belirterek, bu durumun son dönemde sosyal medyada paylaşılan bahçe fotoğraflarından kaynaklandığını söyledi.

Korona virüs salgını ile karavana olan talepte de patlama oldu. Türkiye ve dünyanın birçok ülkesine siparişler artınca karavan üreticileri tam kapasite çalışmaya başladı. Bursa’da karavan üreten bir firmanın genel müdürü Hüseyin Taşkın, “Koronavirüsle birlikte siparişlerde büyük bir artış oldu. Şu anda sektörde yüzde 300’lük bir fark var. İnsanlar bu süreçte kendini izole etmek istiyor. Karavan araçları istenilen malzemeye göre 80 bin ila 200 bin lira arasında imal ediliyor. Karavan alacak parası olmayanlar için kiralama seçeneği de mevcut. İsteyen günlük 500 ila 850 lira arasında değişen fiyatlarla karavan kiralayabiliyor” ifadelerini kullandı.

300 BİN LİRALIK KARAVANA 500 BİN LİRA VERGİ

Sıfırdan 5 yaşına kadar karavan araçları otomobil sınıfına döndüğünden otomobillerde ödenen ÖTV uygulanıyor. Bu da araçların fiyatını yüzde 160 artırıyor. Sıfır karavanlar 300 bin liraya bitecekken yüzde 160 ÖTV uygulandığı için bu rakam 800 bin liraya çıkıyor. Karavan üreticileri de 5 yaşından büyük araçları karavan yapmak zorunda kalıyor. Firmalar, piyasada 5 yaşının üzerinde karavan yapacak araç bulmakta zorluk çekiyor. Bu durum ülkenin yurt dışına karavan ihracatına da engel oluyor. Karavan üreticileri yetkililerin bu duruma bir çözüm bulmasını talep ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN