‘Okuyacak kitabım yok’ bahanesine son

‘Okuyacak kitabım yok’ bahanesine son

Pandemiyle birlikte kültür sanat etkinliklerine ara veren belediyeler, evde kalıp kitap okumak isteyen fakat okuyacak kitap bulamayanların imdadına yetişecek. İstanbul’da Sancaktepe, Ümraniye belediyeleri yüzbinlerce kitabı okuyuculara evlerinin kapısında teslim ederken, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ise iki yüz bin çocuğa Gaziantepli yazar Mitat Enç’in kitabını hediye edecek.

SALİHA SULTAN/iSTANBUL

Koronavirüs salgınıyla birlikte ‘evde kal’ çağrılarına uyan insanlar, bu süreçte sosyal medyada evlerinde kitap okuduklarını belirten paylaşımlar yapıyorlar. Yayınevlerinin, yazarların, kitapseverlerin birbirine tavsiye ettiği okuma listelerinin yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi kurumlar da evde kalanları daha çok okumaya teşvik eden yayınlar yapıyor. Karantina günleri başlayalı yaklaşık iki hafta oldu. Bu sürçte evinde birikmiş kitabı olanlar ya da maddi imkanı olup internetten kitap sipariş edebilenler şanslı. Ya temin edemeyenler? Onların imdadına da artık belediyeler yetişecek. Pandemiyle birlikte kültür sanat faaliyetlerine ara veren İstanbul’da Sancaktepe, Gaziosmanpaşa, Ümraniye, Beylikdüzü gibi belediyeler, Ankara’da Keçiören, Bodrum, Gaziantep Büyükşehir belediyeleri gibi birçok kurum, kültür sanat faaliyetlerini evde kalanlara kitap hediye etmekle sürdürmeye karar verdi. Bu anlamlı organizasyonu düşünen belediyeler hem insanları evde kalmaya teşvik edecek hem de okuma kültürümüze önemli bir katkıda bulunacak.

Sancaktepe Belediyesi ilçe sakinleri için başlattığı ‘Evlere Kitap Servisi’ kampanyasında 20 bin kitap dağıtacak. Belediye ekiplerinin hijyenik ortamda Prof. Dr. Necmettin Erbakan Külliyesi’nde hazırlayıp paketledikleri kitaplar, talepte bulunan ilçe sakinlerinin evlerine sosyal mesafe kurallarına uyularak dağıtılmaya başlandı. Ümraniye Belediyesi de okula gidemeyen öğrencileri düşündü, onlar için bir kitap kampanyası başlattı. Sosyal medyadan ve oluşturulan link üzerinden talepte bulunan öğrencilere, virüs önlemi olarak dezenfekte edilmiş 35 bin kitap ücretsiz olarak dağıtılıyor.

Bodrum Belediyesi de evlere kitap servisi harekine katıldı, sosyal medyada ‘#evdekalbodrum’ etiketi ile paylaşım yapan sakinlerine kitap yollamaya başladı. Bodrum geneline 500 adet kitap dağıtımı gerçekleştirilen kampanya için kitaplar önce dezenfekte ediliyor, ardından evlere elden ya da kargo ile gönderiliyor. Ankara’da da Keçiören Belediyesi ‘Kitap Çağır’ sistemini hizmete sokarak Fatih Kütüphanesi’ndeki 40 bin kitabı evlere ulaştırıyor. İnternet üzerinden bir günde 552 kitap talebi alan Keçiören Belediyesi, kütüphanede kurduğu ekipler aracılığıyla kitaplara temasın önüne geçerek ve poşet içerisinde dezenfekte edilmiş halde vatandaşların adreslerine ulaştırıyor. Çok yakın zamanda bütün Türkiye’ye yayılması beklenen bu güzel uygulamalarla birlikte yüzbinlerce evdeki kitaplıklara yeni kitaplar eklenmeye devam edecek, hiç kitap giremeyen evlerde yaşayan insanlarımız da masrafsız kitaba ulaşabilecek.

BEYLİKDÜZÜ’NDEN BİNLERCE E-KİTAP İMKANI

Türkçe Dijital Kütüphane ve Yordam Bilgi Teknolojileri ile işbirliği yapan Beylikdüzü Belediyesi de, E-Kütüphane hizmetiyle kitapseverlere ev ortamında, binlerce kitaba erişim imkanı sağladı. Vatandaşların korona virüs salgını sürecinde bilgiye erişimine olanak sağlayan uygulamayla evde kalan bireyler nitelikli zaman geçirebilecek. E-Kütüphane hizmetinden yararlanabilmek için vatandaşların öncelikle Beylikdüzü Belediye Kütüphaneleri’ne üye olmaları, daha sonra da Beylikdüzü Belediyesi’nin web sayfasındaki e-belediyecilik bölümünde yer alan ‘Kütüphane Kataloğu’ sekmesinden Beylikdüzü Belediye Kütüphaneleri’ne bağlanıp üye kodu ve şifreleri ile oturum açmaları gerekiyor.

GAZİANTEPLİ ÇOCUKLAR MİTAT ENÇ OKUYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi evde kalınan zamanı değerlendirmek adına Gaziantep Valiliği’nin başlatmış olduğu 14 kitap okuyan ve 14 sağlık kuralına uyan çocuklara Gaziantep Baklavası kampanyasına kitapla destek veriyor. Belediye kampanya kapsamında evde kalan çocuklara Büyükşehir Belediyesi olarak 200 bin kitap dağıtıyor. Bu kitaplar arasında ise Gaziantepli yazar, Türkiye’nin ilk Körler Derneğinin kurucusu ve kendisi de 18’inden sonra görme yetisini kaybeden Mitat Enç’in kitabı dikkati çekiyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bağlı Gazikültür A.Ş. daha önce Mitat Enç’in Türk edebiyatının önemli romanlarından ‘Uzun Çarşının Uluları’ ve ‘Bitmeyen Gece’ ile yazar Reşit Güngör Kalkan tarafından kaleme alınan Enç’in hayatını konu alan ‘Işığın Peşinde Bir Ulu’ kitaplarını yayımlayarak önemli bir çalışmaya imza atmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN