Merkez'e vasıfsız eleman

Merkez'e vasıfsız eleman

Deneyim ve uzmanlığın en gerekli olduğu kurumların başında gelen Merkez Bankası’nda başkan yardımcılığı için ‘tecrübe’ şartı kaldırıldı. ‘Beş yıllık görev süresi’ zorunluluğu da iptal edildi. ‘Memurluktan daha kolay atama’ düzenlemesiyle, herhangi bir üniversitenin herhangi bölümünden mezun bir kişinin Merkez Bankası’nın başkan yardımcılığına getirilebilmesinin önü açıldı.

Deneyim ve uzmanlığın en gerekli olduğu kurumların başında gelen Merkez Bankası’nda başkan yardımcılığı için ‘tecrübe’ ve ‘beş yıllık görev süresi’ şartı kaldırıldı. ‘Memurluktan daha kolay atama’ düzenlemesiyle, herhangi bir üniversitenin herhangi bir bölümünden mezun bir kişinin MB başkan yardımcılığına getirilmesinin önü açıldı. Liyakatsizliğin, ehliyetsizliğin ulaştığı boyutun en vahim örneği olan karar tepki çekti. Son dönemde kamu bankalarının yönetim kurullarına yönelik atamalarla öne çıkan liyakatsizlik, yine tartışma yaratacak bir kararla gündeme geldi. Merkez Bankası’nda başkan yardımcılığına yapılacak atamalar için tecrübenin kaldırılması ile ekonomi, iktisat, maliye, finans gibi bölümlerden mezun olma şartı da muallak kaldı. Eski metinde “Başkan (Guvernör) Yardımcıları hukuk, maliye, ekonomi, işletme, bankacılık, finans, mühendislik, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ile istatistik alanlarından birinde veya iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde lisans veya lisansüstü öğrenim görmüş, yeterli bilgi ve deneyime sahip ve meslekleri ile ilgili olarak en az on yıl çalışmış kişiler arasından” deniliyordu. Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe giren düzenlemeyle ‘meslekleriyle ilgili en az 10 yıl çalışma’ şartı da aranmayacağı belirtildi. Başkan yardımcısının görev süresinin 5 yılla sınırlı tutulması gerekliliği de rafa kaldırıldı. Bugüne kadar kurum içinde ‘deneyim ve başarı’ silsilesiyle yapılan görevlendirmeler yerine dışarıdan atamaların önü açıldı. Hem ekonomi yönetiminde hem de uluslararası piyasalar nezdinde stratejik konumda bulunan kuruma yönelik adım tepkilere yol açtı. ‘MB’de bile tecrübe aranmayacaksa nerede aranacak’ değerlendirmeleri yapıldı.

DEĞİŞİKLİK ÖNCESİ VE SONRASI DURUM

29’uncu madde: “Başkan (Guvernör) Yardımcıları hukuk, maliye, ekonomi, işletme, bankacılık, finans, mühendislik, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, istatistik alanlarından birinde öğrenim görmüş, yeterli bilgi ve deneyime sahip ve meslekleriyle ilgili en az on yıl çalışmış kişiler arasından başkanın önerisi üzerine müşterek kararla beş yıl süre ile atanır.” Yapılan değişiklik ile yeni durum şu şekilde oldu: “Aynı esas mukavelenin 29’uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan ‘ve meslekleri ile ilgili olarak en az on yıl çalışmış’ ibaresi, ‘başkanın (guvernör) önerisi üzerine müşterek kararla beş yıl süre ile’ ibaresi ve aynı fıkranın üçüncü maddesi yürürlükten kaldırıldı.”

LİYAKATSİZLİK ÖNCEDEN PLANLANMIŞTI

Merkez Bankası hakkında yapılan son değişiklik aslında planlı bir programın parçası olduğu ortaya çıktı. 2018 Partili Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası 703 nolu KHK ile Merkez Bankası hakkında önemli değişiklikler yapılmıştı. 703 Nolu KHK ile Merkez Bankası Başkanının görev süresi 5 yıldan 4 yıla indirilmişti. Ve 151. madde ‘-j’ fıkrasında da şöyle denilmişti: “29. Maddenin birinci fıkrasında yer alan “ve meslekleri ile ilgili olarak en az on yıl çalışılmış” ibaresi ile “Başkan (Gruvernör)ın önerisi üzerine müşterek kararla beş yıl süre ile” ibaresi madde metninden çıkartılmış, aynı fıkranın üçüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır”.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN