Lufthansa kurtarma paketine onay

Lufthansa kurtarma paketine onay

İflasın eşiğine gelen Alman ulusal havayolu şirketi Lufthansa'nın hissedarları 9 milyar euroluk (11 milyar dolar) kurtarma paketini onayladı. Karar doğrultusunda Alman federal hükümeti, şirkette yüzde 20'lik pay sahibi olacak.

Lufthansa hissedarlarının sanal ortamda gerçekleştirdiği Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nda, karara yüzde 98,04 oranında evet desteği çıktı.

Kurtarma paketinin genel kurulda kabul edilmesi için katılanların üçte ikisinin lehte oy kullanması gerekiyordu.

HÜKÜMET YÜZDE 20'LİK PAY SAHİBİ OLUYOR

Karar doğrultusunda Alman federal hükümeti, şirkette yüzde 20'lik pay sahibi olacak.

Ancak gerekli görmesi halinde bu rakamı yüzde 25'e de çıkarabilecek.

Kurtarma paketi; Alman hükümetinin, Alman Ekonomik İstikrar Fonu (WSF) aracılığıyla yüzde 20 hisse satın alarak şirkete sermaye takviyesini içeriyor.

Ayrıca hükümet, denetleme kurulunda iki sandalye sahibi olacak.

Şirketin büyük hissedarlarından milyarder iş insanı Heinz Hermann Thiele, hükümet tarafından sağlanması öngörülen kurtarma paketinin kendisini memnun etmediğini dile getirmişti.

Ancak uzun süren ikna çabalarının ardından şirketin yüzde 15,5'ine sahip olan Thiele, bugün yapılacak genel kurul toplantısında plana destek vereceğini açıklamıştı.

Avrupa'nın en köklü havayolu şirketlerinden Lufthansa, koronavirüs salgını önlemleri ve devam eden anlaşmalar nedeniyle saat başı 1 milyon euro zarar ettiğini açıklamış ve birçok ülke ile kurtarma paketi üzerinde müzakerelere başladığını duyurmuştu.

HÜKÜMET KANADINDAN OLUMLU AÇIKLAMALAR

Hissedarların 'evet' kararının ardından hükümetten peş peşe açıklamalar geldi.

Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, şirketin artık "tarihinin en zorlu mücadelesine dayanma ve hayatta kalma şansı" olduğunu söyledi.

Ayrıca Bakan Altmaier, hükümetin elindeki hisseyi gereğinden fazla tutmayacağını ve Lufthansa'nın iş operasyonlarına müdahale etmeyeceğini de dile getirdi.

Maliye Bakanı Olaf Scholz da kararı sadece şirketin kendisi için değil, aynı zamanda çalışanlar ve Almanya için de iyi bir haber olarak nitelendirdi.

Lufthansa Direktörü Carsten Spohr, şirketin beklediği devlet yardımını alması koşuluyla bu miktarın 6 hafta içinde ödenebileceğini aktardı.

Spohr, "Lufthansa olarak 9 milyarı vergi mükelleflerine en kısa sürede geri ödeme yükümlülüğümüzü biliyoruz" diye konuştu.

Alman pilotlar sendikası VC ise şirketin krizden çıkış sürecinin zor olacağını belirterek, ancak alternatif olmadığını ve pilotların da plana katkı sunmak istediğini açıkladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN