Kadir Gecesi tam olarak ne zaman, hangi gün, hangi gece? Kadir Gecesi nasıl bulunur?

Kadir Gecesi tam olarak ne zaman, hangi gün, hangi gece? Kadir Gecesi nasıl bulunur?

Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi nasıl bulunur? sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. Ramazan ayının sonlarına yaklaştığımız bugünlerde Kur'an-ı Kerim'in indirildiği günün ne zaman olduğu internette araştırılıyor. Bin aydan daha hayırlı olarak müjdenelenen Kadir Gecesi tam olarak hangi gün, hangi gece? Detaylar haberimizde...

'Kadir Gecesi bugün mü?', 'Kadir Gecesi hangi gün, hangi gece idrak edilecek?' sorularının yanıtlarını haberimizde aktardık. Kur'an-ı Kerim'in indirildiği gün olan Kadir Gecesi, bu yıl 19 Mayıs 2020 tarihinde idrak edilecek. Fakat bu kutsal gecenin tam günü bilinmemektedir. Peki 'Kadir Gecesi nasıl bulunur?' İşte detaylar...

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

24 Nisan 2020 Cuma günü başlayan Ramazan ayının sonlarına gelirken bin aydan daha hayırlı olarak nitelenen Kur'an-ı Kerim'in indirildiği Kadir Gecesi, 19 Mayıs 2020 Salı gecesi eda edilecek.

Ancak Kadir Gecesi'nin tam olarak hangi gün olduğu bilinmemektedir. Kadir Gecesi'nin açık şekilde bilinmesinin insanları tembelliğe sevk edebileceği, Kadir Gecesi'nin kesin olan feyiz ve mağfiretine güvenerek sadece o gün yoğun bir şekilde ibadet edip diğer günleri umursamadan geçirilmesi ihtimaline karşı Kadir Gecesi'nin tam olarak bildirilmediği ifade edilmektedir.

KADİR GECESİ TAM OLARAK HANGİ GÜN?

Hz. Muhammed (SAV), Kadir Gecesi'nin daha çok Ramazan ayının 'tek' sayılı gecelerinde aranmasını tavsiye etmiştir. Ayrıca bu gecenin sabit olmayıp, her yıl Ramazan ayının farklı bir gecesine rastladığı da haber verilmiştir.

Kadir Suresi'nin Arapça okunuşu:

Bismillâhirrahmânirrâhîm. İnnâ enzelnâhü fî leyleti’l-kadr. Ve mâ edrâke mâ leyletü’l-kadr. Leyletü’l-kadri hayrun min elfi-şehr. Tenezzelü’l-melâ’iketü ve’r-Rûhu fîhâ bi-izni-Rabbihim, min-külli emr. Selâmün hiye hattâ matla’i’l-fecr.

Kadir Suresi'nin anlamı:

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla... 1) Biz onu (Kur'ân) Kadir Gecesi'nde indirdik. 2) Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen nereden bileceksin? 3) Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. 4) Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler. 5) O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.

KADİR GECESİ NASIL BULUNUR?

Manevi keşifleri açık olan İslam büyükleri de bu gecenin hususiyetlerini derinden incelemiş ve alametleri hakkında birtakım bilgiler vermiştir.

İmamı Şarani'nin (RA), Ramazan ayının giriş günlerine bakarak tespitlerde bulunduğu ve 30 yıl bu şekilde Kadir Gecesi'ne isabet ederek ihya ettiği rivayet edilir. Bu usule göre 2020 Kadir Gecesi'nin, 16 Mayıs 2020 Cumartesi gününü 17 Mayıs 2020 Pazar gününe bağlayan gece olduğu tahmin edilir.

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın imsakiyesine göre, Ramazan'ın 27. gecesi olarak Kadir Gecesi bu yıl 19 Mayıs 2020 Salı günün 20 Mayıs 2020 Çarşamba gününe bağlayan geceye rastlamaktadır.

Ulemanın ittifakı ile 27. gecede ihya edilen Kadir Gecesi, o yıl başka bir geceye rastlasa bile 27. gece yine aynı hassasiyetle ihya edilmelidir. Çünkü o gecede tüm Müslümanlar gönül birliği içerisinde dua ve ibadetlerle eda etmeye çalıştıklarından, aynı Kadir Gecesi'nin sevabının ihsan edileceği ümit edilir.

KADİR GECESİ'NİN ALAMETLERİ NELER?

Kadir Gecesi'nin alametlerine dair Hz. Peygamber (SAV) şöyle buyurmuştur;

* "Kadir Gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar."

* "Kadir Gecesi açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur. O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız doğmasıdır."

* "Yıldız kayması olmaz."

'Diyanet imsakiye 2020' ve tüm namaz vakitlerini NAMAZ VAKİTLERİ sayfamızdan öğrenebilir, RAMAZAN sayfamızdan ise bu aya özel haber, röportaj ve bilgilere ulaşabilirsiniz...

KADİR GECESİ'NİN TAM TARİHİ NEDEN GİZLİ BIRAKILDI?

BU YIL BAYRAM NAMAZI CAMİDE KILINACAK MI?

BAYRAM NAMAZI EVDE KILINIR MI?

RAMAZAN İLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

TERAVİH NAMAZI EVDE NASIL KILINIR?

ŞEHR-İ RAMAZAN NE DEMEK?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN