İşsizlik maaşı bu ay ne zaman ödenecek? İşsizlik maaşı PTT'ye gitmeden alınabilir mi?

İşsizlik maaşı bu ay ne zaman ödenecek? İşsizlik maaşı PTT'ye gitmeden alınabilir mi?

İşsizlik maaşı PTT şubelerine gitmeden alınabilir mi? Vatandaşlar, corona virüsü (koronavirüs) nedeniyle kalabalık ortamlarda girmekte tedirginlik yaşarken, işsizlik maaşı alanlar nisan yıa maaşlarını nasıl alacaklarını merak ediyor. Peki, İşsizlik maaşı PTT'ye gitmeden alınabilir mi? İşsizlik maaşı bu ay ne zaman ödenecek? İşsizlik maaşı ne zaman yatacak? İşte detaylar...

Ölümcül corona virüsü (koronavirüs) salgını nedeniyle önlemlerini artıran Sağlık Bakanlığı, vatandaşlara 'sosyal mesafenizi koruyun' uyarısında bulundu. Mecbur kalmadıkça kalabalık ve kapalı mekanlara girmeyen vatandaşlar, banka işlemleri için gittikleri şubelerde tedirginlik yaşıyor. İşsizlik maaşını PTT şubelerinden alan vatandaşlar ise, "İşsizlik maaşı PTT'ye gitmeden alınabilir mi?", "İşsizlik maaşı ne zaman yatacak?", "İşsizlik maaşı bu ay ne zaman ödenecek?" sorularının yanıtlarını merak ediyor. Detayları KARAR.com okurları için derledik...

İŞSİZLİK MAAŞI PTT'YE GİTMEDEN ALINABİLİR Mİ?

Koronavirüs salgını dolayısıyla verilen para yardımını temin etmek için PTT şubelerine giden vatandaşların oluşturduğu yoğunluk ve 'sosyal mesafe'ye dikkat etmemeleri neticesinde, PTT fiziki şubelerini ikinci bir karara kadar kapattığını duyurdu.

PTT şubelerinin, koronavirüs salgını riski dinene kadar kapatılması kararının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 5-6-7 Nisan'daki işsizlik ödeneği ödemelerinin evden yapılacağını bildirdi. PTT memurları, işsizlik maaşlarını hak sahiplerinin adreslerine ulaştıracak.

ÖDEME TERCİHİ HAK SAHİPLERİNE BIRAKILDI

Öte yandan hak sahibi vatandaşlar, sistemde kayıtlı cep telefonlarına gelecek SMS'te yer alan bağlantıya/linke tıklayarak karşılarına gelecek formu doldurarak işsizlik maaşlarını, ikamet ettikleri adrese, PTTBank hesabına veya kendi banka hesabına gönderilmesini talep edebilecek. Konuyla ilgili PTT'den yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"2020 yılı Mart ayına ait İşsizlik Sigortası ödemesi hak sahibi olup mevcut cep telefonu numarasına SMS gelmeyen müşterilerimizin, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi 'ALO 170' iletişim hattından sistem üzerindeki telefon numaralarını güncellemeleri gerekmektedir. Covid-19 (koronavirüs) tehdidine karşı, müşterilerimizin ve çalışma arkadaşlarımızın sağlığını korumak, sosyal mesafe kuralını uygulamak amacıyla İŞKUR ödemelerini PTT dağıtıcılarımız aracılığıyla vatandaşlarımızın PTT iş yerlerimize gelmelerine gerek kalmadan evlerinde teslim ediyoruz."

Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında olası bir prosedür değişikliğini KARAR.com'dan takip edebilirsiniz.

İŞSİZLİK MAAŞI BU AY NE ZAMAN ÖDENECEK?

İşsizlik maaşları her ayın 5'inde hak sahiplerinin PTT'deki hesaplarına yatırılıyor. PTT şubelerinin geçici olarak kapatılmasıyla beraber işsizlik maaşları, hak sahiplerinin ikamet ettikleri adreslere PTT memurları tarafından ulaştırılacak. Ayın 5'i hafta sonuna denk geliyorsa, o haftadan sonraki ilk iş günün işlem gerçekleştirilecek.

PTT ÇALIŞMA SAATLERİ 2020

Koronavirüs salgını riski nedeniyle bankaların çalışma saatlerinde kısıtlamaya gidilirken, PTT'nin çalışma saatlerinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştı. Geçici süreyle alınan PTT şubelerini kapatma kararından önce; hafta için sabah 08.30'dan 12.30'a kadar açıktı. 1 saatlik öğle yemeği arasının ardından saat 13.30'dan 17.30'a kadar açık kalır ve 17.30 kapanırdı. Türkiye'nin her yerinde bu çalışma saati sabitti.

PTT HAFTA SONU CUMARTESİ PAZAR SAAT KAÇA KADAR AÇIK?

Merkez PTT şubeleri dışında cumartesi günü tüm PTT'ler kapalıydı. Cumartesi günü sadece belirli bölgelerdeki PTT şubeleri 13.30 kadar hizmet vermektedi.

Ancak alınacak yeni bir karara kadar PTT şubeleri kapatıldı. Koronavirüs salgını tehlikesi dinene kadar PTT şubelerinin açılması beklenmiyor.

CORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMAK İÇİN 14 KURAL

İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR NASIL ALINIR?

İşsizlik maaşı, işsiz kalan bir sigortalı çalışanın uğradığı gelir kaybını önlemek ya da en aza indirmek adına, kendisinin ve aile bireylerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için devlet tarafından ödenen maaştır. Belirli şartları yerine getiren işsizler bu maaşı almaya hak kazanır.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre;

* İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,

* Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmalıdır,

* Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuruda bulunulmalıdır. Başvuruda gecikilmesi halinde geçen her gün için işsizlik ödeneğinden faydalanılamayacaktır.

Bu şartların sağlanması halinde işsizlik maaşından yararlanılmaktadır.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

İşsizlik maaşı süresi gibi alınacak maaşın belirlenmesinde de sigorta primleri belirleyici oluyor. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak yapılıyor. Hesaplanan ödenek miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçmiyor.

2020 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

Asgari ücret zammının açıklanmasının ardından 2020 yılındaki işsizlik maaşı da belli oldu. Buna göre brüt asgari ücret üzerinden hesaplanan işsizlik maaşı 2020'de en düşük bin 177 lira, en yüksek 2 bin 354 lira olarak uygulanacak.

İŞSİZLİK MAAŞI NEREDEN ALINIR?

İşsizlik maaşı her ayın 5'inde PTT'ye yatıyor. İşsizlik maaşı alacak olanlar nüfus cüzdanları ile en yakın PTT şubesine giderek maaşlarını alabilir. İşsizlik maaşının yatırıldığı ayın 5'i hafta sonuna denk geliyorsa, o haftadan sonraki ilk iş günü ya da ileri bir tarihte nüfus cüzdanıyla PTT şubesine giden hak sahipleri maaşını kolaylıkla çekebilmektedir. İşsizlik maaşı her ay 5'inde yatıyor olmasına rağmen arzu eden kişiler bir sonraki maaş gününe kadar paralarını PTT'den çekebilir.

6 ay süreyle işlem görmeyen hesaplardaki ödenekler İşsizlik Sigortası Fonuna sigortalı bazında emanet olarak alınmaktadır. Beş yıllık dönemde başvuran sigortalı işsizlere hak etmiş oldukları işsizlik ödenekleri emanet hesaptan ödenmektedir. Söz konusu süreyi geçirenlere ödeme mahkeme kararıyla yapılabilmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜREYLE ÖDENİR?

Kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

*600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

* 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

* 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,

süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI ALANLAR CORONA VİRÜSÜNDEN ENDİŞELİ

Yaklaşık 600 bin kişi işsizlik maaşının ödeneceği 5 Nisan'da PTT şubelerine gidecek. Bu kadar çok kişinin PTT şubelerine gitmesi koronavirüs salgını mücadelede endişe yarattı.

600 BİNE YAKIN KİŞİ İŞSİZLİK MAAŞI ALIYOR

Dünya'nın haberine göre, işsizlik maaşı almaya hak kazananlar, her ayın 5'inden itibaren maaşlarını PTT şubelerinde kimlik numaralarını vererek elden teslim alıyor. Türkiye İş-Kur verilerine göre Şubat 2020 itibariyle 592 bin 810 kişi işsizlik maaşı alıyor. Mart sonunda bu sayının artması muhtemel.

SOSYAL MESAFE NASIL KORUNACAK?

Yaklaşık 600 bin kişinin PTT şubelerine gitmesi koronavirüs salgını mücadele ederken 'sosyal mesafeyi koruma'yı güçleştirecek. Henüz yetkililerden işsizlik maaşlarında farklı bir yöntem izlenip izlenmeyeceğine ilişkin açıklama gelmedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 'MİLLİ DAYANIŞMA KAMPANYASI' BAŞLATTI

Corona virüsü (koronavirüs) salgınıyla mücadele kapsamında yeni bir yardım kampanya başlattıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amacımız, yevmiye ile geçimini sürdüren kesimler başta olmak üzere, alınan tedbirlerden dolayı mağdur olan dar gelirli vatandaşlarımıza ilave destek sağlamaktır. Yardım kampanyasına 7 aylık maaşımı bağışlıyorum" dedi. Milli Dayanışma Kampanyası'nın detayları buraya tıklayın.

CORONA VİRÜS SON DURUM DÜNYADA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

Koronavirüs nedeniyle 7 Nisan 2020 saat 15.45 itibariyle dünya genelinde 75 bin 973 kişi, Türkiye'de ise 649 vatandaş hayatını kaybetti.

CORONA VİRÜS TÜRKİYE HARİTASI

Koronavirüs (covid-19) salgınının 81 ilin tamamında görüldüğünü belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3 Nisan 2020 vaka sayılarını kamuoyuyla paylaştı. Virüsten kaynaklı en çok ölümün yaşandığı 10 il sıralamasında, İstanbul 210 kişiyle ilk sırada yer aldı. İzmir'de 27, Kocaeli'de 14, Zonguldak'ta 12, Konya ve Ankara 11'er, Trabzon'da 9, Bursa'da 8, Balıkesir ve Tokat'ta 6'şar, Eskişehir, Malatya ve Muğla'da 5'er ölüm kayıtlara geçti. Türkiye'de illere göre koronavirüs vaka sayısını öğrenmek için buraya tıklayın.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN ONLINE CORONA VİRÜS TESTİ

Sağlık Bakanlığı'nın online koronavirüs kontrol testi hizmete girdi. Buraya tıklayarak, birkaç dakikada koronavirüs (kovid-19) kontrolünüzü gerçekleştirebilirsiniz.

CORONA VİRÜSÜ TAKİP EDEBİLECEĞİNİZ 6 HARİTA

Koronavirüs salgınını güncel olarak takip edebileceğiniz online haritalara gözatmak için buraya tıklayın.

5G TEKNOLOJİSİ CORONA VİRÜSÜN YAYILMASINI HIZLANDIRIYOR MU?

İngiltere'de corona virüsü (koronavirüsü) yaydığı iddiasıyla 5G bazı istasyonları kundaklanmaya başladı. 5G'nin virüsü yaydığı teorisi ilk olarak mart ayında alternatif tıpçı Amerikalı doktor Thomas Cowan tarafından ileri sürülmüştü. Yapılan bir araştırmaya göre de ABD'lilerin yüzde 29'u bu teoriye inanıyor. Peki, 5G gerçekten corona virüsü yayıyor mu? İlginç teoriyi okumak için buraya tıklayın.

CORONA VİRÜSÜ 9 YIL ÖNCE BEYAZ PERDEDE

Dünyayı tehdit eden koronavirüs salgını binlerce insanın ölümüne neden olurken 2011 yapımı Salgın filminin yaşananlara benzerlik göstermesi soru işaretlerine neden oldu. Hollywood'un ünlü isimlerinin rol aldığı 2011 yapımı Salgın (Contagion) filminin detayları için buraya tıklayın.

EVDE İZLENECEK EN İYİ YABANCI FİLM ÖNERİLERİ

Günlerdir evlerinde çıkmayan vatandaşlar, izlemek için fırsat kolladığı dizi ve filmleri birer birer tüketti. Şimdi vatandaşlar, evde izlenecek en güzel filmler, en iyi film önerileri, kaliteli film önerileri arıyor. KARAR.com'un okurları için derlediği yabancı filmler için buraya tıklayın.

EVDEN TAKİP EDEBİLECEĞİNİZ ÜCRETSİZ KURSLAR

Yetişkinlere ve öğrencilere yönelik eğitim teknolojisi, kitlesel online ders platformu olan Udemy, corona virüsü (koronavirüs) salgını nedeniyle evlerinde vakit geçirmek zorunda kalan vatandaşlar için bazı ders içeriklerini ücretsiz hale getirdiklerini duyurdu. Udemy'nin ücretsiz kurslarına göz atmak için buraya tıklayın.

EVDE VERİMLİ VAKİT GEÇİREBİLECEĞİNİZ 10 ONLINE AKTİVİTE

Zamanımızın çoğunu evde geçirdiğimiz şu günlerde internetten gerek ziyaret edebileceğiniz, gerekse faydalı eğitimler alabileceğiniz online aktvitelerden bazılarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ONLINE TOPLANTI UYGULAMALARI SAYESİNDE İŞLER AKSAMIYOR

Ölümcül koronvirüs salgını nedeniyle ülkemizde eğitime ara verildi. Bazı şirketler de ofislerini kapatarak evden mesai çalışma sistemine geçti. Dışarı çıkmanın tehlikeli olacağı şu günlerde on binlerce öğrenci evlerinde internette eğitim almaya devam ederken, çalışanlar ise online olarak toplantı ve iş faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Hem uzaktan eğitim için, hem de online toplantılar için kullanılan mobil uygulamalara gözatmak için buraya tıklayın.

CORONA VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİCİ ÇAY TARİFİ

Çin'den yayılarak tüm dünyayı saran koronavirüs, ülkemizde de etkisini artırıyor. Bu süreçte güçlü bir bağışıklık sistemi ile hem çevrenizi hem de kendinizi korumanız çok önemli... Uzman diyetisyeniniz Zeynep Taşbaşı Deviren, koronavirüsten korunmanız için bağışıklık sisteminizi güçlendirecek çay tarifini Karar TV'de anlatıyor... İzlemek için buraya tıklayın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN