İnsan uzun bir yolun yolcusudur

İnsan uzun bir yolun yolcusudur

Evrenin cismen küçük, rütbeten büyük kardeşi olan insanoğlu dünyaya ayak basar basmaz belli bir durağa/karargâha doğru ‘uygun adımlarla’ koşmaya devam eden, madenler âleminden, bitkiler âleminden, canlılar âleminden, insanlık âlemine bir yolculuğa çıkmış bulunmaktadır.

PROF. DR. NİYAZİ BEKİ- KARAR

Kâinatta her şey hareket etmektedir. Belli bir yol güzergâhını takip etmektedir. Atomdan galaksilere kadar her şey kendisine tahsis edilen bir rotayı takip etmektedir.

Atomlar, güneşler, aylar, yıldızlar durmadan hareket etmeye devam etmektedir. Fizik prensibine göre maddede asıl olan eylemsizlik/ atalet olmasına rağmen her şeyin hareket halinde olması, yaratının sonsuz ilim, hikmet ve kudretine şahitlik yapması içindir. Çünkü hiç bir hareket muharriksiz olmaz. Hiçbir hareket fiili failsiz olmaz. Her hareket rotası onu tespit ve tanzim eden bir mimar ve âmir ister. Hareketin bu açık delaletinden ötürüdür ki A’dan Z’ye evren tamamen bir harekât ordusu gibi bir manevra ile her an hareket halindedir.

Evrenin cismen küçük, rütbeten büyük kardeşi olan insanoğlu da bu mükevvenat ordusunda yerini almış ve dünyaya ayak basar basmaz belli bir durağa/karargâha doğru ‘uygun adımlarla’ koşmaya devam etmektedir. Madenler âleminden, bitkiler âleminden, canlılar âleminden, insanlık âlemine bir yolculuğa çıkmış bulunmaktadır. Keza, ruhlar âleminden, anne rahminden, kabir/Berzah âleminden, haşirden, mahkeme-i kübradan, köprüden ebedi bir istirahatgâha veya ızdırabatgâha doğru yol almaktadır. Ahiret diyarında bu iki duraktan başka durak yoktur. Bu iki yurttan başka yurt yoktur. Demek ki bu yolculuk bir hayat-memat meselesidir. Bir kâr-zarar meselesidir. Bir kazanç veya iflas meselesidir. Bu yolculuk bunun için çok değerlidir. Hayati önemi haizdir. Konuyla ilgili Arapça bir şiirde çok veciz bir özet vardır:

“Ölümden sonra hiçbir kimsenin yapabileceği bir evi olmaz
Aksine ölümden önce nasıl bir yuva yaptıysa ölümden sonra orada ikamet eder.
Eğer yaptığı evin inşaatını hayır ve güzellik incilerinden yaptıysa ne mutlu ona
Yok eğer bu evi kötü ve çirkin boncuklardan inşa ettiyse hasaret ve pişmanlık kaçınılmazdır”.

Demek evin inşaatını en kaliteli malzemeler kullanarak tamamlamak lazımdır. Yoksa kapının eşiğinde pişmanlık eşlik eder.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN