Bize aracın hikayesinden bahseder misiniz. Sahip olduğunuz bu araç tamamen orijinal değil mi?
Bu araç ve aracın muadilleri 1977 yılında Fiat lisansıyla Türkiye'ye girmeye başladı. 1981'de de ilk Şahin üretimini yaptılar. 1981'de çıkan bu otomobil Türkiye'deki ilk Şahin serisi olarak geçer.
Türkiye'de ortaya çıkan ilk Şahin modellerinden yani?
Evet. Türkiye'de ilk kez kullanılan Şahin araçlarından. Orijinalliğini tamamen koruyor. 1981 yılının ilk serinde ortaya çıktı. Benim aracım da zaten Denizli plaka, bunun nedeni de o yıllarda bu araçların ilk önce Denizli'de kullanılması. Orada bir memur almış 1981 yılında ilk sahibi o.
Daha önce yine aynı model ama bu kadar müthiş olmayan bir aracım vardı. Tabi bizim Murat 131 ve Murat 124 araçlara büyük bir tutkumuz var. Bu işle özel olarak ilgilenen dostlarımız var, öyle bir iletişimin sonucu en son bu aracı aldım.
Bu araç sizin elinize nasıl geçti?
Siz aracı bu şekilde mi aldınız yoksa aldıktan sonra bir takım değişikler yaptınız mı?
Arabanın kasasına orijinalliğine hiçbir şekilde dokunmadık sadece birkaç ufak tefek aksesuar taktık. Aracın jantlarında, direksiyonunda, sileceklerinde ve aynalarında kendi zevkimize göre ufak değişikler yaptık.
Aracınızı ne kadara satın almıştınız?
15.500 TL'ye satın almıştım.
Şuan da aracınıza bir değer biçiyor musunuz? Böyle orijinal bir araç için size illa ki teklifler geliyordur.
Ben 15.500 TL'ye aracı satın aldıktan sonra uğraşmayı da çok sevdiğim için 8-9 bin TL daha harcadım. Ben aracıma bir vida bile takmadım, gelen teklifler 35-40 bin TL civarında ama satmadım tabi ki... Aldığımın 3 katını teklif ettiler vermedim.
İşadamları, girişimciler ve özel ilgisi olan otomobil tutkunları sürekli sorsa da ben aracımı satmayı düşünmüyorum. Çünkü bu bizim için artık yaşam tarzı. Araçlarımız otoparkta duruyor birkaç gün aralıkla geliyoruz, jantlarını siliyoruz, çalıştırıyoruz; evlat gibi çocuk sever gibi seviyoruz.
Siz aracını aktif olarak kullanıyor musunuz? Gören kişilerin yoğun ilgisini çekiyor çünkü.
Şimdi ben bu aracı verilen fiyatlara satsam gidip 2017 model bir otomobil alsam değil aynı zevki çeyreğini bile alamam. Murat 131 tutkusu bizim için hayat tarzı gibi birşey...
Aracın kondisyonunda sıkıntı yok İstanbul içinde de şehirler arası yolculuklarda da kullanıyorum fakat bu orijinal aracı sık sık kullanmak yerine ara sıra kullanıp daha çok zevk alıyorum. Özel günlerde haftasonu genellikle kullanıyorum.
Bizim aynı tutkuyla yaşayan arkadaşlarımız olarak bir derneğimiz var. Derneğin adı da TİKOD, Tofaş İlk Klasik Otomobilciler Derneği... Bu araçların panelleri T şeklinde olduğu için yine panelleri T şeklinde olan araç sahipleri bu derneğe girebiliyor. Zaten bu araçlarda 1977'den 1983'e kadar üretildi.
Derneğinizin merkezi neresi?
TİKOD derneğinin merkezi İstanbul Zeytinburnu. Derneğimizin 100'ü aşkın üyesi var.
Bu araçlardan 100 adet var yani?
Şöyle; biz aracı olmayıp bu arabaları seven tutkuyla bağlanan arkadaşlarımızı da aramıza alıyoruz.
Kamlumbağalar da olduğu gibi özel günlerde birleşip bir fener alayı ortaya çıkarma durumunuz oluyor mu?
Evet. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Vatan Caddesi'ndeydik. Geçtiğimiz günlerde topluca Bursa'ya Tofaş fabrikasına bir gezi düzenledik. 18 Mart'ta Çanakkale'deydik. Sık sık etkinliklere katılıyoruz.
Kamlumbağacıların bizden biraz daha avantajları var onların sponsorlukları oluyor genelde, bizim öyle bir durumumuz yok.