Ilısu Barajı nerede? Elektrik üretmeye başlayan Ilısu Barajı ne zaman yapıldı?

Ilısu Barajı nerede? Elektrik üretmeye başlayan Ilısu Barajı ne zaman yapıldı?

Ilısu Barajı nerede ve ne zaman yapıldı? sorularının yanıtlarını haberimizde aktardık. Elektrik üretimine başlanan Ilısu Barajı'nın 1. türbinin devreye alınması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından videokonferansla gerçekleştirildi. Peki Ilısu Barajı'nın temeli ne zaman atıldı ve kapasitesi ne kadar? İşte detaylar...

'Ilısu Barajı ne zaman yapıldı?', 'Ilısu Barajı'nın teknik özellikleri neler?', 'Ilısu Barajı 'nın maliyeti ne kadar?' sorularının yanıtları şnternette araştırılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülke ekonomisine 2.8 milyar TL olması beklenen Ilısu Barajı'nın 1. türbinin devreye alınmasını videokonferans aracılığıyla gerçekleştirdi. Elektrik üretmeye başlayan baraj merak konusu oldu. Peki, 'Ilısu Barajı nerede?' Detayları siz okurlar için derledik...

ILISU BARAJI NEREDE? HANGİ NEHİR ÜZERİNDE YAPILDI?

Elektrik üretmeye başlayan Ilısu Barajı, Mardin ve Şırnak İl sınırları arasında Dargeçit ilçesinin 15 km doğusunda, Dicle Nehri üzerinde yer alıyor.

ILISU BARAJI HARİTASI

Google Haritalar üzerinden görüntülemek için BURAYA tıklayın.

ILISU BARAJI NE ZAMAN YAPILDI?

Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) en önemli tesislerinden biri olan Ilısu Barajı ve HES'in planlama çalışmaları 1950'li yıllara kadar uzanmaktadır. DSİ Genel Müdürlüğü'nün kurulduğu 1954 yılından bu yana Dicle Nehri sularından yararlanmak adına çalışmalar yapılmış, 'Ilısu Barajı' ismi ilk olarak 1980 yılında gündeme gelmiştir. Ilısu Barajı ve HES Projesi Kesin Proje Raporu Temmuz 1982 yılında hazırlanmıştır. 70 yıllık geçmişe uzanan barajın temeli 2008 yılında atılmış ve inşaat çalışmaları 2018 yılında tamamlanmıştır.

ILISU BARAJI'NIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELER? NE KADAR BÜYÜK?

Atatürk, Karakaya ve Keban Barajlarından sonra ülkenin en büyük 4. barajı, dolgu hacmi bakımından ise 2. büyük barajı niteliğini taşıyan Ilısu Barajı, Önyüzü Beton Kaplı Kaya Dolgu Baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından Dünyada 1. sırada yer almaktadır.

Ilısu Barajı, 10,6 Milyar m³ depolama hacmi ile Atatürk ve Keban barajlarından sonra Türkiye'nin 3. büyük depolama hacmine sahip barajı olacak.

Tesis, temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 1820 metre kret uzunluğuna sahiptir.

Fırat Nehri'nden sonra en büyük hidroelektrik potansiyele sahip olan Dicle Nehri üzerinde, enerji üretimi maksadıyla inşa edilen Ilısu Barajı'nda 19 Mayıs 2020 Salı günü ilk türbinde enerji üretimine başlanmıştır.

ILISU BARAJI NE KADAR ELEKTRİK ÜRETECEK?

Barajdaki hidroelektirik santrali, yılda 4,12 milyar kilovatsaat enerji üretecektir.

ILISU BARAJI'NIN MALİYETİ NE KADAR?

Ilısu Barajı ve Hidroelektirik Santrali'nin yapımı 8,5 milyar TL'ye mâl olmuştur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN