İbadetin özü ve beyni duadır

İbadetin özü ve beyni duadır

İslam’da ibadetlerin en üstünü olan namaz, lügat bakımından dua manasına gelir. Demek namaz fiili ve kavli duaları ihtiva eden bir altın dua külçesidir. Ne mutlu farz namazlar yanında nafile/sünnet olan namazlara da dikkat eden müminlere!

PROF. DR. NİYAZİ BEKİ- KARAR

Ramazan ayının en önemli yönlerinden biri de çokça dua ve istiğfarın yapıldığı bir ay olmasıdır. Özellikle bu son on günde, bilhassa tek günlerinde –dünyevi ve uhrevi kazançlarımız için- bolca dua etmek gerekir. “De ki: Eğer duanız olmazsa Rabbim ne diye size değer versin ki..!” (Furkan, 25/77) mealindeki ayette insanın değeri iç dünyasını terennüm eden duaları ile ölçüleceğine işaret edilmiştir.

Hadis-i şerifte de ‘Dua ibadetin beynidir/özüdür’ manasına gelen bir ifadeye yer verilmiştir. İslam’da ibadetlerin en üstünü olan namaz (Salat), lügat bakımından dua manasına gelir. Demek namaz fiili ve kavli duaları ihtiva eden bir altın dua külçesidir. Ne mutlu farz namazlar yanında nafile/sünnet olan namazlara da dikkat eden müminlere!

Çok eskiden beri, müminler arasında şu dua da meşhurdur:

“Ey Dâfi’ü Kerîm! (Şerleri defeden, hayırları, güzellikleri ikram eden kimsesizler kimsesi!) Zorluklarımızı kolaylıklara, darlıklarımızı genişliklere, korkularımızı umutlara, dertlerimizi devalara, musibetlerimizi rahmetlere, hastalıklarımızı âfiyetlere, seyyiâtımızı hasenata tebdil eyle! Aczimizi kudretine, zaafımızı kuvvetine, fakrımızı gınana şefaatçi kıl! Bizi emrettiğin gibi dosdoğru istikametten ayırma! Âmin!”
Bu kulluk kervanına katılmak üzere biz de diyoruz ki:

“Ey Kimsesizler kimsesi Allah’ım! Bütün o mukaddes celal ve cemal sıfatlarının hürmetine, bu mübarek Ramazan ayı hürmetine, rehberimiz Kur’an-ı Hakîm hürmetine, şefiimiz Resul-i Ekrem hürmetine! Aldatıcı dünyanın, hasetçi şeytanın, fitneci nefsin esaretinden rahmetinle Sen bizi kurtar! Kur’an ve Sünnet dairesinde senin emir ve yasaklarına riayet etmeyi Sen bize lütfeyle! Kimsesiz kaldığımız ölüm anında imanla kabre girmek için inayetinle Sen bize sahip çık! Mahşerde, Mahkem-i kübrada, hesap verirken ihsanınla Sen bize sahip çık! Kitabımızın sağ elimize verilmesi için lütfunla Sen bize sahip çık! Günahlarımız fazla da olsa affınla Sen bize sahip çık! Sırat köprüsünü geçerken ayaklarımızın kaymaması için rahmetinle Sen bize sahip çık! Yolların ayrıldığı o günde cennet yoluna girmemiz için kereminle Sen bize sahip çık!”

Âmin! Kâinatın zerreleri, molekülleri, atomları sayısınca Âmin!



Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN