Mahkeme cam filmine kesilen cezayı iptal etti

Mahkeme cam filmine kesilen cezayı iptal etti

Araçlara takılan renkli cam filmleri konusundaki ceza tartışması Diyarbakır'da verilen kararla yeni bir boyut kazandı. Diyarbakır 4. Sulh Ceza Hakimliği, bir sürücüye kesilen 198 lira renkli cam cezasını, 'tehlikeye düşürmeyen aksesuar takmak suç olamaz' diyerek iptal etti.

Araçlara takılan renkli camlar sürücülerle trafik polislerini sık sık karşı karşıya getiriyor. Renkli camlara kesilen cezaya karşı Diyarbakır'da açılan davadan iptal kararı çıktı. Mahkeme, görüşü engellemediği sürece araçlara aksesuar takmanın suç olmadığına hükmetti.

198 liralık cam filmi cezası iptal 

Diyarbakır 4. Sulh Ceza Hakimliği, bir ilaç firmasında çalışan kişiye aracın camında renkli film olduğu gerekçesiyle kesilen 198 lira cezayı iptal etti. 

Bir ilaç firmasında çalışan ve egzama hastası olduğu iddiasıyla otomobilinin camını renkli film ile kaplatan Erdal Yunay, 8 Eylül 2015'te Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce kesilen 198 lira para cezasının kaldırılması için mahkemeye itirazda bulundu. İtirazı değerlendiren mahkeme, suçta ve cezada kanunilik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle cezanın iptali yönünde karar verdi.

Önemli olan sürücünün dışarıyı görebilmesi

Cezanın hukuka uygun olması için renkli camların sürücünün görüşünü engellemesi gerektiğinin aktarıldığı kararda, dışarıdan bakıldığında aracın içinin görünüp görünmemesi değil, sürücünün dışarıyı görebilmesinin önemli olduğu belirtildi.

Para cezası uygulayan memurun araç içine girerek filmli camların sürücü görüşünü engelleyip engellemediğini kontrol etmesi gerektiği bildirilen kararda, şunlar yer aldı:

"Cam filmi tehlikeye düşürmediği sürece yasak olamaz"

"Bu kontrolün yeterli görülmediği durumda bilirkişi raporu alınmasına karar verilmesi gerekiyor. Kişilerin bir yasak olmadıkça aracının içi ve dışına aksesuar koyabilir. Aracın dış görünümüne bakılarak ceza kesilmesinin kanunun amacı ile çelişir. Cam filminin sürücünün görüşünü kapatmadığı ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmediği müddetçe yasak olamaz. Ceza tutanağında kabahati oluşturan fiilin açıklanması gerekiyor. Film tabakasının sürücü görüşünü kısıtladığına dair bir tespite yer verilmedi."

Mahkeme, ayrıca karara itiraz eden Yunay'ın avukata ödediği 300 liranın Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünden alınması kararını verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN