DEM Partili Gergerlioğlu'ndan Kırım Tatarları sürgününün yıl dönümünde mesaj: Acısını yüreğimizde hissediyoruz

DEM Partili Gergerlioğlu'ndan Kırım Tatarları sürgününün yıl dönümünde mesaj: Acısını yüreğimizde hissediyoruz

Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kırım Tatarı ve Çerkes halklarının sürgünlerinin yıl dönümünde acının hala hissedildiğini söyledi. Gergerlioğlu, "Adalet, barış ve insan hakları için mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kırım Tatarı ve Çerkes halklarının sürgünlerinin yıl dönümünde bir mesaj yayımladı. Mesajında, "Bugün, insanlık tarihinin karanlık sayfalarından biri olan Kırım Tatarı halklarının sürgününün 80. yıl dönümünde ve Çerkes halklarının büyük sürgünlerinin 160. yıl dönümünde, bu trajik olayı anıyor ve yas tutuyoruz" ifadelerine yer verdi.

Gergerlioğlu, Kırım Tatarlarının 1944 yılında, Çerkeslerin ise 1864 yılında zorla anavatanlarından koparıldıklarını belirterek, "18. ve 19. yüzyıllarda gerçekleşen bu sürgünler, yüz binlerce masum insanın anavatanlarından zorla koparılıp çeşitli bölgelere sürülmeleriyle sonuçlandı. Bu süreçte hayatta kalanlar, aralarında Kocaeli'nin de bulunduğu Anadolu'nun çeşitli şehirlerine yerleştiler. Kocaeli, bu sürgünlerden etkilenen insanların yeni hayatlar kurduğu, kültürlerini ve geleneklerini yaşattıkları önemli merkezlerden biri haline geldi" dedi.

'BU DEĞERLERİ GÜÇLENDİRME SORUMLULUĞUMUZU HATIRLATIYOR'

Kocaeli'nin Kırım Tatar ve Çerkes toplulukları için yeni bir başlangıç noktası olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, "Burada, yeni bir başlangıç yapan Kırım Tatar ve Çerkes toplulukları, zengin kültürel miraslarını koruyarak gelecek nesillere aktarmak için çaba göstermişlerdir" şeklinde konuştu.

Sürgün sırasında hayatını kaybeden Kırım Tatarı ve Çerkes vatandaşlara Allah'tan rahmet dileyen Gergerlioğlu, "Kederli ailelerine ve tüm halklarımıza başsağlığı diliyorum. Onların yaşadıkları acılar, bizlere adalet, barış ve insan haklarına olan ihtiyacımızı ve bu değerleri güçlendirme sorumluluğumuzu hatırlatmaktadır" dedi.

Gergerlioğlu, mesajını şu sözlerle sonlandırdı:

"Geçmişin acılarını unutmadan, daha adil ve huzurlu bir gelecek inşa etmek için birlikte mücadele inancımı yineliyorum. Bu tarihi yıl dönümünde, Kırım Tatar ve Çerkes halklarının yanında olduğumuzu ve acılarını paylaştığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN