2 Haziran'da yapılacak olan 2018 LGS sınavı örnek soruları indirmek için MEB link verdi. Bu sene liseye gidecek öğrencilere ilk kez uygulanacak olan LGS'de öğrenciler, öğretmenler ve veliler örnek soruları merak ediyor. 2018 yılının ikinci dönemi yapılacak olan Liseye Giriş Sınavı (LGS) örnek soruları ve cevapları Milli Eğitim Bakanlığı'in internet sitesinde erişime açıldı. Milyonlarca öğrencinin daha önce TEOG sınavı ile girdiği liselere bundan sonra LGS sınavı ile girecek. Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet sitesinden yaptığı açıklamaya ek olarak hangi derslerden sorular çıkacağının yanıtı ile 2018 LGS sınavı örnek soruları ve yanıtları yayınlandı. İşte MEB tarafından yayınlanan LGS Sınavı örnek soruları indirme yolları ve örnek sorular...
2018 LGS sınavı örnek soruları indirme ve örnek soruların yanıtı bakanlığın internet sitesinde yayınlandı. 2 Haziran Cumartesi günü LGS sınavı tüm yurtta 81 ilde gerçekleştirilecek. 2018 LGS örnek soruları Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayınlandı. Bu sene ilk kez yapılacak Liseye Giri Sınav beraberinde pek çok bilinmezi de getiriyor. Merkezi sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumları için yapılacak Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için 8. sınıfa giden öğrenciler hazır yapıyor. Liseye Giriş Sınavı örnek soruları ve cevapları internette araştırılmaya başlandı. Milyonlarca 8. sınıf öğrencisi LGS ne zaman yapılacak, LGS'ye nasıl başvurulur ve Liseye Giriş Sınavı örnek sorularını merak ediyor. Öğrencilerin merak ettiği tüm soruların cevabı haber datayda...
İnternetten aşağıda verdiğimiz linke tıklayarak 2018 LGS sınavı örnek soruları indirebilirsiniz.MEB 2018 LGS sınavı örnek soruları yayınlandı. MEB tarafından yayınlanan örnek sorular sayısal ve sözel olmak üzere iki başlıkta. MEB'in sitesine giren binlerce 8. sınıf öğrencisi örnek soruları merak ediyor. MEB yaptığı açıklamada 2018 LGS örnek sorularını ve cevaplarını internet adresi üzerinden yayınlanadı. 2018'de TEOG'u kaldıran Bakanlık eski sınavın yerine Liseye Giriş Sınavını getirdi. Sınavla öğrenci alan fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu lisesi ve proje temelli liselere yerleştirme sınavına ilişkin ayrıntılar sınava yaklaştıkca netleşiyor. Liseye Giriş Sınavı örnek sorular yayınlandı. Örnek sorular Sayısal ve Sözel olmak üzere iki grupta yayınlandı. “Sözel Bölüm” ve “Sayısal Bölüm” olarak iki ayrı kitapçık ve iki ayrı optik cevap formu ile Haziran ayında iki oturumda gerçekleştirilecek sınav, 75+60 = 135 dakika sürecek. Sınavda çoktan seçmeli 90 soru yer alacak.
2018 Liseye Giriş Sınavı Örnek sorularını yayınlayan MEB öğrencilere çeşitli derslerden sorular sordu. Yayınlanan örnek sorularla birlikte, öğrenciler sınavda sorulacak olan soru tiplerini ve konularını görme imkanı buldu.
2018 LGS SINAVI NE ZAMAN?
Sınav 2 Haziran 2018 Cumartesi günü yapılacak. Saat 10.00'da başlayacak. Sınav süresi 135 dakika olacak. Sınav bu yıl ilk defa yapılacak. TEOG yerine geçen LGS'de sınavın birinci bölümü 09.30’da, ikinci bölümü ise 11.30’da başlayacak. İlk defa uygulanacak olan sınav iki oturumdan oluşacak. Sözel ve sayısal olmak üzere adlandırılan oturumlar toplamda 135 dakika ve 90 sorudan oluşacak.
Sınavın, birinci bölümü 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve 75 dakika sürecek. İkinci bölümü ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve öğrencilere 60 dakika süre tanınacak. Sözel bölümde, 8’inci sınıf Türkçe dersinden 20, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil derslerinden 10’ar olmak üzere 50 soru; sayısalda ise matematik ve fen bilimleri derslerinden 20’şer olmak üzere 40 soru yöneltilecek. MEB, sınav sisteminin daha iyi anlaşılması ve nasıl soruların geleceğini göstermek amacıyla sayısal ve sözel alanlarından örnek sorular kitapçığını yayımladı. İşte o sorular;
3 YANLIŞ BİR DOĞRUYU GÖTÜRECEK
Her sorunun 4 seçeneği olacak. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doğru cevap olarak işaretlenecek. Sınavda, her bir öğrencinin her bir ders testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunacak. Bir başka deyişle üç yanlış bir doğruyu götürecek.
İKİ BÖLÜM ARASINDA 45 DAKİKA İHTİYAÇ MOLASI VERİLECEK
İki bölüm arasında verilen 45 dakikalık süre, öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermesi ve dinlenmesi için kullanılacak. Bu sürede öğrenciler, okullardan ayrılamayacak. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler, sürekli kullandıkları araç, gereç ve cihazları kendilerinin getirmesi kaydıyla sınavda kullanabilecekler. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere verilecek ek süre her bölüm için ayrı ayrı uygulanacak.
2018 LİSELERE GİRİŞ SINAVI ÖRNEK SORULARI
2018 LGS sınavı örnek soruları indirdirile biliniyor. Liseye geçiş sınavından ilk örnek sorular geldi. 2018 LGS sınavında toplam 90 soru sorulacak. MEB internetten yayınlana 40 sayısal ve 50 sözel soruyu erişime açtı. Aşağıda bulunan linkten LGS sınavı örnek soruları indirebilirsiniz.
“Sözel Bölüm” ve “Sayısal Bölüm” olarak iki ayrı kitapçık ve iki ayrı optik cevap formu ile Haziran ayında iki oturumda gerçekleştirilecek sınav, 75+60 = 135 dakika sürecek. Sınavda çoktan seçmeli 90 soru yer alacak.
Liseye geçiş sisteminde kaldırılan TEOG sınavının ardından yeni liseye giriş sistemi geçtiğimiz dönemlerde tanıtılmış ve sistemin detayları paylaşılmıştı. Yaşanan gelişmeler üzerine öğrencilerin en çok merak ettiği konu ise sınavda ne tip soruların sorulacağı olmuştuR.
2018 LGS SINAVI ÖRNEK SORULARI İNDİRME
SÖZEL 2018 Liseye Giriş Sınavı örnek sorulara için TIKLA
SAYISAL 2018 Liseye Giriş Sınavı örnek soruları için TIKLA
Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı örnek LGS sorularını değerlendiren eğitimciler, okumayı seven çocukların lehine bir sınav olacağını belirterek, “Sorular öğrencilerin bilgiyi kullanmasını, bilgiden bilgi üretmesini ve disiplinler arası ilişkilendirme yapmasını gerektiriyor. Kısaca bu sorular ezberleyen öğrencilerin çözeceği sorular değil” yorumunda bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı sınavla öğrenci alan liselere yerleştirme sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı. Uzmanlar, okuduğunu anlayan, okumayı seven öğrencilerin lehine bir sınav olacağını söyledi. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, soruları şöyle değerlendirdi:
İngilizce: İngilizce soruları genelde okuduğunu ve gördüğünü anlamaya yönelik. Üretime ve gramere çok fazla yer verilmemiş. Öğrencilerin hem bilgilerini hem de yorumlama becerilerini kullanmaları gerekiyor. Çok fazla görsel barındırması soruları kolaylaştırmış. Bu sınava giren öğrenciler için dezavantaj. Soruların seçiciliğini azaltacaktır.
Fen Bilgisi: Örnek olarak yayınlanan sorular tek bir kazanım baz alınarak hazırlanmış. Sorular öğrencinin bilgi düzeyini ölçmek değil de okuduğunu anlama deney, tablo ve grafikleri yorumlama üzerine kurgulanmış. Sorular öğrencinin analiz, sentez ve değerlendirme becerilerine ölçmeye yönelik hazırlanmış. Ayrıca örnek olarak yayınlanan matematik soruları da öğrencileri çok uğraştırıcı olarak hazırlanmış. Bu yüzden sayısal bölümde öğrenciler zamanı yetiştirmede problem yaşayabilirler. Okuduğunu anlama becerisi yüksek olan öğrencilerin avantaj sağlayabileceği bir sınav olacakmış gibi duruyor.
İnkılap Tarihi : 8. sınıf müfredatına uygun, okuduğunu anlama, yorumlama bilgi ile ilişkilendirme esasına dayalı sorular içermektedir. Daha önce uygulanan TEOG sınavlarına göre uzun metin soruların olduğu gözlenmektedir.
Türkçe: MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 8. sınıflar için uygulanacak sınava ait örnek sorular incelendiğinde soruların okuma, anlama ve yorumlama yeteneğini ölçmeye dayalı oldukları görülmektedir. Anlam bilgisinin yoğun bir şekilde sorulacağı yayınlanan bu sorulardan da seziliyor. Sorularda, öğrencilerden bilginin pasif alıcısı olmaları değil bilgiyi yorumlayarak çıkarımda bulunmaları istenilmekte bu da öğrencilerin anlama ve yorumlama gücünün yeterliliğinin ölçüleceğini göstermektedir. Daha önce açıklanan örnek sorulara bakıldığında bu yıl farklı olarak sözel mantık sorularının da bu sınavlarda yer alabileceği görülmektedir. Özellikle; okumayı seven, okuduklarından çıkarımlarda bulunabilen öğrencilerin bu sınavda başarılı olma ihtimali daha yüksek görünüyor. Dil bilgisi sorularında bile metin içinden cümlelerin verilmesi paragraf sorularını okumakta zorlanan öğrenciler için zorlayıcı olabilir. Müfredatla paralel olarak dil bilgisi soruları da öğrencilerin teknik bilgilerini ölçmeye yönelik. Kısaca, yapılacak olan bu sınav okumayı seven, okuduklarını yorumlayabilen öğrencilerin lehine bir sınav olacaktır.
Matematik: Matematik dersiyle ilgili açıklanan sorularda tablo – grafik okuma becerisine önem verilmiş. Soru köklerinde en fazla, en az ifadeleri kullanılarak öğrencileri yorum yaparak çözüm yapmaları istenmiş. Direkt sonuca ulaşabileceğimiz sorular çok az. Soruların işlem yoğunluğu da fazla ve zor düzeyde. Öğrenciler soruları mutlaka çok iyi anlayıp yorumlayıp çözüme odaklanmalılar. Aksi takdirde sayısal bölüme ayrılan süre öğrencilere yeterli olmayabilir. 8.sınıf müfredatına bağlı kalınmış.
Din Bilgisi: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları ders müfredatıyla uyumlu ancak örnek soru sayısının az olmasından dolayı son iki ünitenin kazanımlarına yer verilmemiştir. Paragraf dayalı sorular kullanılmış, okuduğu nu anlayan, bilgiyi kullanabilen, kavrama ve yorumlama becerisi gelişmiş öğrencilerin din sorularına problem yaşamayacağını düşünüyorum.
SINAVA GİRMEYENLER NE YAPACAK?
Liseye Giriş Sınavı ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'ndan önemli bir açıklama geldi. Milli Eğitim Bakanı Müsteşarı Yusuf Tekin, katıldığı bir televizyon programında Liseye Giriş Sınavı'na dair önemli bir açıklama yaptı. Yusuf Tekin, "Öğrencilerin evlerine yakın 9 lise sunulacak. Anadolu liselerimiz, mesleki ve teknik Anadolu liselerimiz, Anadolu imam hatip liselerimiz var. Öğrenci bunlar arasından 5 tercih yapacak" dedi.