Gıdada tağşişe ağır yaptırımlar geliyor! Hem hapis hem faaliyetten men cezası verilecek

Gıdada tağşişe ağır yaptırımlar geliyor! Hem hapis hem faaliyetten men cezası verilecek

Hileli gıdaların üretim ve satışına ağır cezalar getiren düzenlemede sona evreye gelindi. Düzenleme ile yoplum sağlığını tehlikeye atanlar hem hapisle cezalandırılacak hem de faaliyetten men edilecek. Gıdalarla ilgili yanıltıcı yayın yapanlar da cezasız kalmayacak.

Kırmızı biberde gıda boyası, sucukta, sosiste sakatat, yoğurtta nişasta. Hileli gıdalarla toplum sağlığını tehdit edenlere ağır yaptırımlar getiriliyor.

5 YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLECEK

Tüketicilerin sağlığını bozacak hileli gıdaları üreten, ithal eden ve satanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

FAALİYETTEN MEN EDİLECEKLER

Sadece hapis cezası da olmayacak. Hileli gıda üreten, ithal eden ve piyasaya sunanlara 5 bin liradan 500 bin liraya kadar para cezası da verilecek. 2 yıl içinde aynı suçu işleyenler hem 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak, hem de 10 yıla kadar faaliyetten men edilecek.

Konuyla ilgili yasa taslağı son aşamada. Taslak; Meclis gündemine geldi, siyasi parti temsilcileriyle paylaşıldı.

YAYINLAR DA DİKKATLE TAKİP EDİLECEK

Cezalar, hileli gıdaları üreten ve satanlarla sınırlı kalmayacak. Konuyla ilgili yayınlar da dikkatle takip edilecek. Gerçeğe aykırı ve yanıltıcı yayın yapanlara da göz açtırılmayacak.

Tüketicilerde endişe ve güvensizliğe yol açabilecek yayın yapanlara 20 bin liradan 50 bin liraya kadar para cezası verilecek. Radyolara en az bin lira, televizyonlara ise en az 10 bin lira ceza kesilecek. Yasayı ihlal eden programın yayını 5 kereye kadar durdurulabilecek.

TAĞŞİŞ VE TAKLİT NEDİR?

Tağşiş; Gıda maddelerinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin, mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesi halini tanımlamaktadır. Diğer bir ifade ile “Ürünlere temel özelliğini veren öğelerin ve besin değerlerinin tamamının veya bir bölümünün mevzuata aykırı olarak çıkarılması veya miktarının değiştirilmesi veya aynı değeri taşımayan başka bir maddenin, o madde yerine aynı maddeymiş gibi katılması; gıda maddesinin mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesi hali; bir şeye yabancı bir şey karıştırarak saflığını bozma; katıştırma” şeklinde de tanımlanmaktadır.

Örneklemek gerekirse; tereyağına bitkisel yağ katılarak tamamen tereyağı gibi satılması, peynire nişasta katılması, nar ekşisine, zeytinyağına diğer yağların, bala glikoz ve fruktoz şurubu katılması bir tağşiş örneğidir.

Taklit; Gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin şekil, bileşim ve nitelikler itibariyle kendisinde olmayan özellikleri sahip gibi gösterilmesidir. Ürünlerin, şekil, bileşim ve nitelikleri itibarıyla yapısında bulunmayan özelliklere sahip gibi veya başka bir ürünün aynısıymış gibi göstermektir.

Meyve şurubunun üzüm pekmezi olarak pazarlanması, yine bitkisel kökenli bir yağın aromalarla ve katkı maddeleri ile tereyağına benzetilerek tereyağı olarak satılması tipik taklit örnekleridir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN