Felsefeci ve çevirmen Oruç Aruoba 72 yaşında hayatını kaybetti

Felsefeci ve çevirmen Oruç Aruoba 72 yaşında hayatını kaybetti

Felsefeci ve çevirmen Oruç Aruoba 72 yaşında hayatını kaybetti. Aruoba, Hume, Nietzsche, Kant, Wittgenstein gibi düşünürlerin eserlerini Türkçe’ye çevirerek literatüre kazandırdı. ‘İle’, ‘Uzak’, ‘De ki İşte’, ‘Ne ki Hiç’ gibi kitaplara imza atan, birçok dergide yazı ve çevirileri yayımlanan Aruoba’nın ardından çok sayıda başsağlı mesajı paylaşıldı.

SALİHA SULTAN- KARAR

Felsefeci, şair ve yazar Oruç Aruoba 71 yaşında İstanbul’da yaşamını sürdürdüğü Çengelköy’de dün vefat etti. Yazarın vefatını Metis Yayınları “Sevgili Oruç Aruoba’yı kaybetmenin büyük üzüntüsünü yaşıyoruz. Ailesine, sevenlerine, okurlarına başsağlığı dileriz” sözleriyle duyurdu. Aruoba’nın okurlarını ve sevenlerini üzüntüye boğan haberin ardından ünlü isimler de sosyal medya hesaplarından duygularını dile getirdi. Yazar Ahmet Ümit “Sözcüklerle hayatı anlamlandırmaya çalışanlar, sözcüklerden oluşan, tamamlanmamış bir anıt bırakırlar arkalarında. Kendilerinden sonra gelenler biraz daha tamamlasınlar diye. Sözün bittiği yer ölüm değil hayattır bazı insanlar için...” dedi.

Müzik yazarı Murat Meriç de, haberi gördüğünde doğru olmamasını dilediğini dediğini belirterek, ‘Çengelköy çakarını kim gözleyecek şimdi? Martıların sevincini? Erik ağaçlarının dallarındaki yükü kim hesaplayacak peki? Gençliğimde çok sarstı beni. Hâlâ bir sürü şeyi merak ediyorsam, hep soruyorsam, sayesinde” sözleriyle üzüntüsünü ifade etti. Metis Yayınları, Aruoba’nın cenaze töreni hakkında ise bir açıklama yapmadı.

BİR DÜŞÜNCE İŞÇİSİ

1948, Kocaeli doğumlu Oruç Aruoba, TED Ankara Koleji ve Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Yüksek Lisans mezunuydu. Aruoba kariyerine akademisyen olarak başladı. Ardından İle, Uzak, Yürüme, De Ki İşte, Tümceler, gibi kitaplarıyla geniş okuyucu kitlelerine ulaştı. Aruoba, aforizmalara dayalı felsefi metinleriyle biliniyordu. Hume, Rilke, Wittgenstein, Nietzsche, Von Hentig, Başo ve Celan’ı Türkçe’ye çevirerek, literatüre kazandıran Aruoba, özgün bir dille yazdığı haiku (Japon tarzı kısa şiir) tarzındaki şiirleriyle de geniş kitlelere ulaştı. Şiirlerinde ise felsefenin etkileri vardır. Felsefe ve kültür alanında yazılarını, Oluşum, Arayış, Mor Köpük, Defter, Varlık, Gösteri dergileri ile Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinde yayımladı. Yazar Sayıklamalar, Kesik Esin/tiler, Ne ki Hiç, Ol/An gibi şiir kitaplarını okuyucuyla buluşturmuştu. Aruoba yaşamını İstanbul Çengelköy’de sürdürüyordu. Yazarın Çengelköy Defteri adlı bir de mektup-günlük kitabı bulunuyordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN