F. Murray Abraham: Kovid-19 salgını göçmenleri zorlayacak

F. Murray Abraham: Kovid-19 salgını göçmenleri zorlayacak

Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin onursal başkanı Oscarlı oyuncu F. Murray Abraham ‘’Ben de Osmanlı Suriyesi’nden göç eden bir adamın oğlu olarak göçle ilgili konuları hem anlıyorum hem kendimle özdeşleştiriyorum. Şimdi göçmenlerin karşısında yeni zorluklar var. Kovid-19’un yayılmasını durdurmak gibi” dedi.

Dünyanın en büyük göç temalı ilk film festivali Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin bu yılki onursal başkanı Oscarlı oyuncu F. Murray Abraham festivalin tanıtımı için yolladığı video mesajında, kendisinin de bir göçmen ailenin çocuğu olduğunu belirtti. ABD’de doğan 81 yaşındaki usta oyuncu; festivalde yer almaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek ‘’Osmanlı Suriye’sinden ABD’ye göç eden bir adamın oğlu olarak göçle ilgili konuları hem anlıyorum hem de kendimi özdeşleştiriyorum’’ dedi.

Türkiye’nin dünyada en yüksek sayıda göçmene ev sahipliği yapan ülke olduğunun altını çizen F. Murray Abraham ‘’Ülkede Suriye’den gelen 3.6 milyon göçmenin yanı sıra başka ülkelerden gelen pek çok sığınmacı da bulunuyor. Şimdi dünyanın tümünde olduğu gibi göçmenlerin karşısında yeni zorluklar var. Kovid-19’un yayılmasını durdurmak gibi’’ ifadelerini kullanarak göçmenlerin Kovid-19 tehlikesi konusunda bilgilendirilmesinin önemine dikkati çekti. Festivalin göç deneyimine değinen filmleri ön plana çıkarmasının önemine değinen Abraham “Aynı zamanda yapımcılığı göçmenler tarafından üstlenilmiş, yazılmış ve oynanmış filmlere de yer veriyor. Festival süresince bu filmlerden bazılarını tanıyacağız ve deneyimli isimlerin ustalık sınıflarına ve söyleşilerine katılma fırsatı bulacağız. Bu benim için çok çok önemli” diyerek, teşekkür etti. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği Uluslararası Göç Filmleri Festivali, 14-21 Haziran tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek. 50’den fazla filmin gösterileceği festival; yerli ve yabancı yüzlerce sinemacı, basın mensubu, sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar ile akademisyenleri ağırlayacak.

‘MÜLTECİLERDEN KORKMASAK DİYORUM'

1984 yılında ‘Amedeus’ filminde Antonio Salieri canlandırdığı rolüyle en iyi erkek oyuncu Oscar’ını alan F. Murray Abraham, 4 yıl önce ABD Kongresi’nde mültecilerle ilgili bir toplantıda ‘’Suriyeliler düşman değil. Suriyeliler yardıma muhtaç insanlar. Ben de Suriyeliyim. Benim halkımdan birçok kişinin bu ülkeye çok büyük katkıları oldu. Bence şunu unutmamamız lazım. Ülkenizi terk etmek zorunda kalsanız, terk edilmeye zorlansanız nasıl hissedersiniz? Yani ‘bir süre bu insanlara yardım eli uzatsak ve onlardan korkmasak’ diyorum’’ sözleriyle ABD’de mültecilere yönelik ayrımcılığı eleştirmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN