Ev için bankaya giden eli boş dönüyor

Ev için bankaya giden eli boş dönüyor

Konut kredilerindeki tarihi 0,64’lük oran sonrası bankaların yolunu tutan vatandaşların hevesi kursağında kaldı. Ünlü inşaat patronları bile artık satış ofislerine kamp kurup kredi takip ederken, el sıkışılan her dört kişiden ancak birine kredi çıkması isyan ettirdi.

DENİZHAN ERKOÇ-KARAR

Kamu bankaları, normalleşme sürecine geçiş ve vatandaşların finansman ihtiyaçlarını uygun şartlarda sağlayabilmek amacıyla yeni kredi paketlerini haziran ayı başında devreye soktu. Konut kredi faizleri aylık yüzde 0,64 ile tarihin en düşük seviyesine indirilirken, özel bankalar da konut kredilerini yüzde 0,70-0,90 aralığına çekti. 15 yıllık vade imkanı, 2 yıl taksit erteleme ve inşaat firmalarının yaptığı kampanyalar da işin içine girince; vatandaşın konut alımı için oldukça uygun bir ortam oluştu. Ancak hayalleri önce bazı müteahhit ve firmaların yaptığı fahiş zamlar ardından ise bankaların kredi verme konusundaki isteksiz tavırları gölgeledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre; son dönemde konut kredisi kullanımında artış olsa da, bunun çok büyük bir bölümü tamamen kamu bankalarının sırtına yüklendi. Sosyal medyada ve şikayet sitelerinde kredi taleplerinin geri çevrildiğini anlatanların sayısı her gün daha da artarken, bankaların fark etmeden kredi kartı ödemesini geç yapanları bile kapıdan eli boş gönderdiği ifade edildi. Son açıklanan rakamlar da özel bankaların kredi konusunda işi nasıl yokuşa sürdüklerini doğruladı. BDDK’ya göre son 5 haftada yaşanan 27 milyar 780 milyon TL’lik kredi artışının 24 milyar 555 milyon TL gibi büyük bir kısmına kamu bankaları tek başına imza attı.

Markalı konut üreticileri ve sektörün önemli oyuncuları da mevcut süreç sonrası isyan bayrağını çekti. İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, özel bankaların bu süreçte taşın altına elini daha fazla koyması gerektiğini söylerken, KONUTDER Başkanı Altan Elmas da bankalar tarafından müşterilerin daha yüksek faiz oranları nedeniyle ikinci ele yönlendirildiğini belirtti. Türkiye’nin önde gelen bir başka inşaat patronu ise el sıkıştıkları her 4 kişiden ancak 1’ine kredi verildiğini ve patronların artık satış ofislerinden bir an bile ayrılmadan süreç takip ettiğini kaydetti. Ünlü inşaatçı bazen yüzde 70’lere varan red oranlarının düşmesi durumunda eldeki stokların çok kısa bir sürede biteceğini de ekledi.

SUNİ FİYAT ARTIŞLARI DA CABASI

Bankaların birçok müşteriyi kredi vermeden geri çevirmesine ek olarak suni fiyat artışları da sektörü oldukça zorlayan faktörlerin başında. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa’ya göre haziran ayı sonu itibariyle fiyatlardaki artış oranı yüzde 30’ları geride bıraktı. Aşa konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu zamlar arz-talep dengesinden çok suni bir artış oldu. Birçok vatandaş fahiş zamlar sonrası ev almaktan vazgeçti. Vatandaşlarımız bu gibi durumlarda haklarını aramalı ve muhakkak şikayetçi olmalı” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN