CEO'ların Gözünden Dijital Dönüşüm: Dönüşmeyen Kaybedecek

CEO'ların Gözünden Dijital Dönüşüm: Dönüşmeyen Kaybedecek

Samsung Türkiye, TÜSİAD, Deloitte ve GfK işbirliği ile yapılan araştırmaya göre, CEO’ların yüzde 7’si dijital dönüşüme yeni başladıklarını, yüzde 59’u gelişme, yüzde 34’ü ise olgunluk aşamasında olduklarını söyledi.

Dijital Dönüşüm işletmeler için önemli bir konu başlığı. Y ve Z kuşaklarının içine doğduğu bu dönüşüm tüketim alışkanlıklarını ve işletmeler ile ilişkilerini de farklı şekillendiriyor. Bu değişime bakış Türkiye’de faaliyet gösteren ve ortalama ciroları 2,2 milyar dolar olan 58 şirketin en üst düzey yöneticileri ile görüşülerek analiz edildi.

Bu araştırmaya liderlik eden Samsung Electronics Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen; “Çalışmamızla, Türkiye’de yaşanan dijital değişimin seviyesini algılarken; aynı zamanda dijital yatırımların hangi alanlara yapıldığı, değişim sürecinin nasıl ve kimler tarafından yönetildiği, hangi aşamada olduğu ve ne gibi fırsatlar sunacağıyla ilgili de oldukça önemli bilgilere ulaştık” dedi. Her biri üzerinde uzun analizler yapılabilecek yaklaşık 60 sayfalık bu çalışmanın öne çıkan verileri ise şöyle; CEO’ların %7’si dijital dönüşüme henüz yeni başladıklarını, %59’u gelişme aşamasında ve %34’ü de olgunluk aşamasında olduklarını düşünüyor. Bu kapsamda yapılan dijital yatırımların yüzdesi %27 olarak karşımıza çıkıyor.

TEKNOLOJİLER RAKİP

Öte yandan CEO’lar kendilerini yavaşlatan etkenlerin başında strateji ile nitelikli insan kaynağı eksikliği ve yapılan yatırımların yeterli başarı hikayesi üretmediğini gösteriyor. Raporun ilginç bir diğer başlığı ise CEO’ların gelecek dönemlerde kendilerine rakip olarak hangi sektörleri gördüğü üzerine oluşturulmuş. Bankacılık, Holding, Perakende, Telekomünikasyon başta ve tüm sektörler toplamında CEO’lar en büyük rakiplerin yeni teknolojik girişimler olabileceğini öngörüyor. Bu noktada TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes; “Ancak dijital değişime ayak uyduran şirketler ve ülkeler, küresel rekabet ortamında sürdürülebilir bir büyüme yakalayabilecek” diyor.

CEO’lara göre dijital dönüşüme CTO, CDO ve CIO’lar liderlik etmeli. Ancak CIO Dergisi Yayın Yönetmeni Murat Yıldız; “CIO’lar dönüşümün öneminin zaten farkında ancak bunu yönetim kurullarına anlatmakta zorluk çekiyorlar” şeklinde yorum yapıyor. GfK’ın bir diğer araştırmasına göre Türkiye’de işletmelerin dijital dönüşüm hızı tüketicilerin dijital dönüşüm hızından yavaş ilerliyor. Görünen o ki dijital dönüşümü doğru yönetemeyen CEO’ları zor günler bekliyor.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN MERKEZİNDE MÜŞTERİ OLMALI

CEO’ların ortak görüşüne göre mevcut müşterilerine daha hızlı cevap verebilmek ve yeni müşteri kazanarak müşteri bağlılığı sağlamak dijital değişimde teşvik kaynaklarının başında yer alıyor. Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Lideri Tolga Yaveroğlu: “Dijital anlamda yenilikçi şirketlerin hepsi müşteri odaklı çalışıyor” diyor. Araştırmaya katılan CEO’ların %95’i gelecek iki yıl için müşteri deneyimi odaklı yatırım yapacaklarını belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN