OECD’ye göre, Türkiye’de haftalık yasal süre 45 saat olmasına rağmen 50 ve üzeri çalışanların oranı yüzde 43 seviyesinde. Fakat aynı kurumun bir diğer araştırmasında ise Türkiye çalışılan saat başına iş verimliliğinde sondan altıncı sırada yer alıyor. Yani çok çalışsak da bu enerjiyi verime dönüştüremiyoruz.
GÜVEN ADALI
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) dünyanın en uzun mesai yapan ülkelerini çıkardı. Verilere göre, haftalık 50 saat ve üzerinde çalışanların oranının Türkiye’de yüzde 43’ün üzerinde olduğu saptandı. Yıllık ortalama çalışma süresinin 1.765 olarak olduğu Türkiye’de toplam çalışma süresi bu rakamın 90 saat üzerinde yer aldı. Türkiye’de haftalık yasal çalışma süresi 45 saat ancak her çalışan ortalama dört saat daha fazla mesai yapıyor. Haftada ortalama 50 saat üzeri çalışan ilk beş ülke sıralamasında Türkiye zirvede yer alırken, Türkiye’yi sırasıyla Meksika, Güney Kore, Japonya ve Avustralya izledi. Fakat kurumun açıkladığı bir diğer veri ise çok çalışmamıza rağmen verimliliğimizin ne kadar düşük olduğunu da ortaya koydu. Türkiye çalışılan saat başına iş verimliliğinde sondan altıncı sırada yer alıyor. 95.09 puan ile Luxemburg’un lider olduğu verimlilik sırlamasında 91.88 puanla İrlanda (91.88) ikinci, Norveç (82,37) üçüncü, Belçika (72,14) dördüncü, Danimarka (69,73) beşinci sırada yer alıyor.
AKADEMİ KURULACAK
Verimlilik Haftası kapsamında, Türkiye genelinde 150’den fazla etkinlik gerçekleştireceklerini bildiren Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, verimlilik kavramını toplumun her kesiminin gündemine taşıyacaklarını söyledi. Özlü, verimlilik sorunlarının teşhisi ve çözümü amacıyla, uygulamalı eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin akreditasyonu ve koordinasyonundan sorumlu Verimlilik Akademisi’ni kuracaklarını açıkladı. Üniversiteler ve OSB’leri de kapsayan bir program başlatacaklarını kaydeden Özlü, “Firmaların verimlilik karnesini çıkartacağız. Bu karneye bakan firmalar, eksik yönlerini bularak kendilerini geliştirebilecekler” ifadelerini kullandı.
EĞİTİM SEVİYESİ YETERSİZ
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) araştırmasına göre Türkiye’de çalışanların büyük çoğunluğu düşük eğitimlilerden oluşuyor. Hem sayısal hem de sözel becerilerde zayıf olan OECD ülkeleri sıralamasında sondan ikinci sırada yer alan Türkiye, OECD ortalamasının da çok üzerinde yer alıyor. Eğitimdeki bu sorun verimlilikteki zayıflığın da en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Çalışanları arasında sayısal ve sözel yönden zayıfların oranı en az olan ülke ise sırasıyla Japonya, Slovakya ve Finlandiya oldu.
ERKEN EMEKLİ OLDUK
55-64 yaş arası çalışanlarda da Türkiye son sırada yer alıyor. Şüphesiz ki 90’lı yıllardaki ‘kıyak emeklilik’ uygulamaları bu sonucu doğuran nedenlerin başında yer alıyor. Erken yaşta emekli olanlar ülke ekonomisine büyük yük katarken, tecrübe edinimi nedeniyle en verimli olan yaşlarda iş dünyasından kopuluyor. İzlanda bu yaş grubunda işçi çalıştıran OECD ülkeleri arasında yüzde 90’a yaklaşan oranla birinci sırada yer alırken, Türkiye bu kategoride yüzde 32’lik oranla son sırada bulunuyor.
60 SAATTE DE LİDERİZ
Hiç şüphe yok ki bir çalışanın verimli olabilmesi için mesaide harcadığı zaman da oldukça önemli. OECD’nin araştırmasına göre Türkiye, sadece 50 değil haftada 60 saat ve üzeri çalışanlar listesinde de zirvede yer alıyor. Çalışanların yüzde 23,3’ü haftada en az 60 saat çalışırken listenin ikinci sırasında yüzde 22,6’lık oran ile Güney Kore, üçüncü sırasında ise yüzde 18,9’la Kolombiya yer aldı. Çalışan saati açısından en iyi durumdaki ülke Litvanya’da ise çalışanların sadece yüzde 0,4’ü haftada 60 ve üzeri saat mesai harcıyor.