AA Finans anketine göre ekonomistler, mart ayında TÜFE’nin yüzde 2,87 arttığını tahmin ediyor. 2025 sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 30,62 oldu.
AA Finans, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Nisan Perşembe günü açıklayacağı mart ayı enflasyon verileri öncesinde ekonomistlerle gerçekleştirdiği enflasyon beklenti anketinin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Ankete katılan 19 ekonomistin görüşlerine göre, mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışının ortalama yüzde 2,87 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
BEKLENTİLER YÜZDE 2,15 - 3,20 ARASINDA DEĞİŞİYOR
Ekonomistlerin tahminleri arasında farklılık dikkat çekiyor. Mart ayı enflasyonu için en düşük beklenti yüzde 2,15 olarak kaydedilirken, en yüksek tahmin yüzde 3,20 seviyesinde oldu. Bu durum, piyasada enflasyon eğilimine ilişkin belirsizliğin sürdüğünü gösteriyor.
Ankete göre, mart ayında enflasyonun ortalama yüzde 2,87 seviyesinde gelmesi halinde, yıllık bazda TÜFE’nin yüzde 39,05’ten yüzde 38,66’ya gerilemesi öngörülüyor. Böylece yıllık enflasyonda sınırlı da olsa bir yavaşlama yaşanması bekleniyor.
2025 SONU İÇİN YÜZDE 30,62’LİK TAHMİN
Ekonomistlerin 2025 yılı sonuna ilişkin enflasyon beklentisi ise yüzde 30,62 oldu. Bu oran, politika yapıcıların yıl sonu hedeflerine ulaşma konusunda karşı karşıya olduğu zorlukların sürdüğünü ortaya koyuyor. Yüksek fiyat artışlarının temelinde; iç talebin güçlü seyri, kur geçişkenliği ve gıda fiyatlarındaki dalgalanmaların etkili olmaya devam ettiği belirtiliyor.
ŞUBAT ENFLASYONU NE OLMUŞTU?
TÜİK verilerine göre, şubat ayında TÜFE aylık bazda yüzde 2,27 artış göstermişti. Bu oran, beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşmiş ve yıllık enflasyonu yüzde 39,05’e taşımıştı.
Hayaller güzeldir.
Yanıtla (0) (0)Bir emekli olarak yüzde 70te kalırsa öpüpde başımızın üstüne koyarız yüzde 200 leri gördük 40lşralık 30luk yumurta 230 lira ları gördü
Yanıtla (7) (0)TUİK bilir.TUİK'ten başka kimse bilemez.
Yanıtla (7) (0)