Corona virüs nasıl ortaya çıktı? Corona virüs nasıl bulaşır?

Corona virüs nasıl ortaya çıktı? Corona virüs nasıl bulaşır?

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve yayılmaya hızla devam eden coronavirüs nedeni ile ölü sayısı son günlerde büyük artış gösteriyor. Peki, büyük tehdit oluşturan corona virüs nasıl ortaya çıktı ve nasıl bulaşır? Tüm merak edilenler karar.com’da…

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve özellikle yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyleri tehdit eden corona virüs halk arasında paniğe neden oluyor. Soğuk algınlığına benzer belirtilerle ortaya çıkan corona virüsün nasıl ortaya çıktığını ve bulaşma yollarını haberimizde okurlarımız için hazırladık…

Corona virüsün nasıl ortaya çıktığı ile pek çok söylenti bulunurken, genel kanı; Çin’in Hubei eyaletinde yer alan Wuhan şehrindeki “Huanan” isimli bir deniz ve et ürünleri pazarından kaynaklandığı şeklinde.

Corona virüs’e ilk olarak 1960’lı yıllarda rastlansa da yaklaşık 90 gün ortaya salgın yeni tip corona virüs olarak adlandırılıyor. Önceki yıllarda salgına neden olan ve pek çok kişinin ölümüne neden olan SARS ve MERS hastalıkları da yine korona virüs ailesine dahil olmakla birlikte uzmanların yaptığı açıklamaya göre günümüzde paniğe neden olan corona virüsün öldürücülük oranı SARS ve MERS’e göre daha düşükken yayılma oranı ise daha hızlı. Yine bilim insanlarının tespit etmiş olduğu corona virüsün öldürücülük oranı yüzde 2.0 ile 3.1 arasında.

NASIL BULAŞIR?

Uzmanlardan edinilen bilgiye göre, corona virüsün yayılma şeklinin hasta kişinin öksürüğü veya hapşırığı sırasında ortaya çıkan damlacıklar aracılığıyla yayıldığı yönünde olduğu düşünülüyor.

RİSK ALTINDA KİMLER VAR?

Hayvanlarla yakın temasta bulunanlar,

Hasta kişilerin aile üyeleri

Sağlık çalışanları.

Hijyen kurallarına dikkat edilmesi hem corona virüs hem de diğer virütük hastalıklardan korunma ve hastalığı bulaştırmamak açısından önemli.

Hijyen kuralları içinde öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendille kapatılması, mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılması, ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması, su ve sabun yoksa alkol içerikli el dezenfektanları kullanılması, hayvanlarla temastan sonra ellerin yıkanması, hayvansal ürünlerin tüketilmeden önce pişirilmesi ve kirli ellerle ağız, burun ve göze dokunulmaması yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN