Çin, ulusal güvenlik yasasını onayladı

Çin, ulusal güvenlik yasasını onayladı

Çin Ulusal Halk Kongresi, Hong Kong siyasi bağımsızlığını ortadan kaldıracak ulusal güvenlik yasasını onayladı.

Çin Parlamentosu, Hong Kong'un siyasi bağımsızlığını büyük oranda ortadan kaldıracağı ifade edilen ulusal güvenlik yasasını büyük çoğunlukla onayladı.

Ulusal Halk Kongresi'nde 2 bin 878 vekil yasaya destek verirken sadece bir vekil karşı çıktı. 6 çekimser oy kullanıldı.

Hong Kong'da kalabalık gruplar yasayı protesto etmek için toplandı.

Yasa Çin Parlamentosu'na Pekin'in terör veya ayrılıkçı olarak nitelendirdiği eylemlere karşı bir yasal çerçeve oluşturma ve mekanizmalar devreye sokma yetkisi veriyor. Hong Kong yerel meclisinin onayı gerekmeksizin yasa yürürlüğe girecek.

Geçen sene demokrasi yanlısı dev protestolarla sallanan ülkede böyle bir yasa çıkarması Çin Komünist Partisi'nin "ülkenin kontrolünü tamamıyla eline alma" girişimi olarak görülüyor. Birçok yorumcuya göre Britanya'dan Çin'in kontrolüne geçtiğinde "yüksek derecede özerklik" için Hong Kong'a uygulanan "Bir ülke, iki sistem" formülü bu girişimin gerçekleşmesiyle büyük oranda ortadan kalkacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN