Bayram namazı evde nasıl kılınır? Ramazan Bayramı namazı tek başına kılınır mı? İşte Diyanet'in tavsiyesi

Bayram namazı evde nasıl kılınır? Ramazan Bayramı namazı tek başına kılınır mı? İşte Diyanet'in tavsiyesi

Diyanet'e göre Ramazan Bayramı namazı evde kılınır mı? Bayram namazı evde tek başına nasıl kılınır? sorularının yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz. Corona virüs (koronavirüs) salgın hastalığına karşı alınan tedbirler çerçevesinde camiler uzun bir süredir ibadete kapalı. Ramazan Bayramı namazının da bu yıl camilerde kılınmayacağı Diyanet tarafından açıklandı. Peki, Hanefi ve Şafi mezhebine göre bayram namazı evde kılınır mı? İşte detaylar...

'Bayram namazı nasıl kılınır?', 'Ramazan Bayramı namazı evde kılınır mı?', 'Bayram namazı farz mı sünnet mi?' sorularının yanıtları sosyal medyada araştırılıyor. Ramazan ayının sonuna gelmişken bayram namazının evlerde kılınıp kılınamayacağı, kılınabiliyorsa tek başına mı yoksa cemaatle mi kılınmasının gerektiği meseleleri tartışma konusu olmuş durumda. Konuyla ilgili Diyanet'ten tavsiye niteliğinde açıklama geldi. Peki, 'Hanefilere ve Şafilere göre Ramazan Bayramı namazı evde nasıl kılınır?' Detaylar haberimizde...

BAYRAM NAMAZI EVDE KILINIR MI?

Ülkemizde koronavirüs (corona virüs) salgın hastalığı dolayısıyla camiler 16 Mart 2020 günü ibadete kapatıldı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, camilerin 12 Haziran Cuma günü ibadete açılacağını, ancak 24 Mayıs 2020 Pazar günkü Ramazan Bayramı namazının camilerde kılınmayacağını açıkladı.

"HANEFİLER BAYRAM NAMAZINI CAMİ DIŞINDA KILAMAZ"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Zeki Sayar, "Hanefi mezhebinde bayram namazı vaciptir, mutlaka cemaatle camide kılınması gerekir. Bu mezhebe göre insanların evlerinde tek başına veya bir araya gelerek cemaatle bayram namazı kılmaları uygun değildir" ifadelerini kullandı.

"ŞAFİLER BAYRAM NAMAZINI EVDE CEMAATLE KILABİLİR"

Sayar, Şafi mezhebinde de asıl olan yine bayram namazının cemaatle camide kılınması olduğunu, farklı bir görüş olarak bu mezhebin içtihadının bayram namazını kaçıran insanların evlerinde tek başına veya cemaat olarak da bayram namazını kılabileceği yönünde olduğunu kaydetti. Sayar, "İsteyen kardeşlerimiz, özellikle Şafi mezhebine mensup olan kardeşlerimiz bu görüşle de amel edebilirler" dedi.

BAYRAM NAMAZI YERİNE KUŞLUK (DUHA) NAMAZI

Başkanvekili Sayar, "Müslüman kardeşlerimize tavsiyemiz bayram günü erkenden kalkmalarıdır. Sabah namazından sonra Kur'an-ı Kerim okuyarak, tekbir, tehlil getirerek, zikir fikir yaparak beklerler.

Sonra bizim kerahat vakti dediğimiz yani bayram namazının kılınma vakti girince evlerinde 2 rekat veya 4 rekat Allah rızası için 'duha namazı' kılarlar. 'Kuşluk duha namazı' zaten her zaman kılınan bir namazdır, yani nafile namazlardan birisidir. Onu kılabilirler, dua ederler, bunu tavsiye ediyoruz. Böylece bayramı ihya etmiş olurlar" diye konuştu.

KUŞLUK (DUHA) NAMAZI NASIL KILINIR?

BAYRAM NAMAZI TEK BAŞINA KILINIR MI?

Hayır, bayram namazı cemaatle kılınması gereken bir namazdır. Dolayısıyla bayram namazı tek başına eda edilemez. Cemaatle namaz kılmak için en az 3 kişi gerekmektedir.

Kur-an'ı Kerim 'de Ramazan Bayramı ile ilgili ayet şu şekildedir:

"(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yüceltmeniz (tekbirler getirmeniz) ve şükretmeniz içindir." (Bakara, 2/185).

Kur'an-ı Kerim'deki ilgili ayetlerden bayram namazının cemaatle kılınması gerektiği anlaşılmaktadır. Fakat Diyanet'in açıklamasına göre, Hanefi mezhebine mensup Müslümanlar cami dışında (cemaatle de olsa) bayram namazı kılmaları uygun değildir. Şafi mezhebine göre yse cemaatle olmak kaydıyla evde veya herhangi bir mekanda bayram namazı kılınabilir.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazı, bayramın 1. günü sabah namazının ardından güneş doğduktan 45 dakika sonra kılınır.

Bayram namazı öncesi hatırlatmaların ardından müezzin kayyım nidada bulunarak namaz kılmak için camiye gelenleri nasıl niyet edecekleri konusunda yönlendirir.

Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak; "Niyet ettim Allah rızası için Ramazan Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama" veya aynı şekilde "Niyet ettim Allah rızası için Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama" şeklinde niyet edilir.

Bundan sonra imamla birlikte hareket edilerek:

Birinci Rekat

* Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,
* Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce 'Sübhaneke' duasını okur, sonra fasılalar halinde;
* Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
* Sonra 2. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
* Ardından 3. tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.
* İmam, içinden 'Euzü besmele' çeker, ardından sesli olarak 'Fatiha' suresiyle birlikte zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
* Rüku ve secde yapılarak 2. rekata kalkılır.

İkinci Rekat

* İmam, içinden 'Besmele' çeker, ardından sesli olarak 'Fatiha' suresiyle birlikte zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
* Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
* Sonra 2. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
* Ardından 3. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
* Son olarak 4. tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
* Rüku ve secdenin ardından oturulur, 'Tahiyyat ve Salli-Barik' duaları okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.

BAYRAM NAMAZI FARZ MIDIR, SÜNNET MİDİR?

Kendilerine cuma namazı farz olan kimselere, Ramazan ve Kurban Bayramı namazları vaciptir. Cuma namazı için lazım olan bütün şartlar, bayram namazları için de lazımdır. Bayram namazı için hutbe sünnettir ve namazdan sonradır. Hutbe okunmasa da bayram namazı geçerli sayılır. Fakat sünnet terk edilmiş olur.

Şaâfi mezhebinde bayram namazları sünnettir. Bir görüşe göre de farzdır. Ve İslamın şiarındandır. Cemaatle kılınması önceliklidir. Şâfi mezhebine göre Yalnız başına hutbesiz de kılınabilir.

Bayram namazları ikişer rekattır ve cemaatla beraber kılınır. Ezan ve kâmeti yoktur.

BAYRAMDA SÜNNET OLAN DAVRANIŞLAR NELER?

Bayram günlerinde erken kalkmak, yıkanmak, dişleri temizleyerek misvaklamak, güzel kokular sürünmek, elbiselerin en temiz ve güzelini giyinmek, Allah'ın nimetlerine şükür için sevinçli görünmek, rastladığı din kardeşlerine karşı güler yüzlü olmak, mümkün mertebe çok sadaka vermek, Bayram gecelerini ibadetle ihya etmek bayram adabındandır.

Ramazan Bayramı'nda namazdan evvel hurma gibi tatlı bir şey yiyerek camiye gitmek, Kurban Bayramı'nda ise namazdan evvel hiçbir şey yememek müstehapdır. Hatta Kurban kesecek kimsenin kestiği kurbanın etiyle yemeğe başlaması daha güzeldir. Bununla beraber namazdan evvel bir şeyler yenilecek olursa bunda bir beis yoktur.

Bayram günlerinde Müslümanların birbirlerini tebrik etmeleri, birbirleriyle müsafahada bulunarak hayır ve mağfiret duaları yapmaları yine bayram edebleri arasındadır. Ayrıca bayram hürmetine dargınlar barışmalı, birbirlerinde hakları olanlar o hakları birbirlerine helâl etmeli, dost ve akraba ziyaretleri yapılmalı, ailenin küçükleri ailenin büyüklerinin ziyaretine giderek ellerini öpüp hayır dualarını almalı, gönüllerini hoş etmelidir.

ARİFE GÜNÜ HANGİ İBADETLER YAPILMALI, HANGİ DUALAR OKUNMALI?

İL İL RAMAZAN BAYRAMI NAMAZ SAATLERİ

RAMAZAN BAYRAMI'NDA HAVALAR NASIL OLACAK?

BAYRAMDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI HANGİ İLLERDE UYGULANACAK?

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA NERELER AÇIK?

TDK'YA GÖRE 'ARİFE' VEYA 'AREFE'NİN DOĞRU YAZILIŞI HANGİSİ?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN