Antartika'daki eriyen kar yüzeyi yosun örtüleriyle kaplanıyor

Antartika'daki eriyen kar yüzeyi yosun örtüleriyle kaplanıyor

Bilim insanları Antarktika'da eriyen buzulların yosunlarla kaplandığını ortaya çıkardı. Oluşan 'yeşil kar' uzaydan görülebilecek duruma geldi.

Buzlar diyarı Antarktika, değişen iklim koşulları nedeniyle yeşile dönüyor. Uzmanlar, alg patlamasının gerçekleştiği buzul kıtada, ilk "yeşil kar" haritasını çıkardı.

Reuters'ın haberine göre, bugün yayınlanan bilimsel bir makale, iklim değişikliğinden kaynaklanan "yeşil kar" oluşumunun, Antarktika'da hızla yayılarak uzaydan görülebilecek hale geldiğini ortaya koydu.

Antartktika'daki alglerin varlığı, 20. yüzyıl başlarında kıtaya yaptığı keşiflerde Ernest Shackleton tarafından belirtilmişti, ancak tam olarak bilinmiyordu.

Cambridge Üniversitesinden bir grup araştırmacı ve Britanya Antarktika Araştırma kurumu, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) uydusu Sentinel 2'den ve bölgedeki araştırmalardan elde edilen bilgileri kullanarak Antarktika yarımadası kıyılarında gerçekleşen alg patlamasının ilk haritasını çıkardı.

SALGILADIĞI KARBON 875 BİN BENZİNLİ ARACA DENK

Cambridge Bitki Bilimi departmanından Matt Davey, "Şu anda alg patlamasının nerede başladığını biliyoruz ve modellerde görüldüğü gibi alg patlamasının gelecekte artmaya başlayıp başlamayacağını görebiliyoruz" dedi.

Antarktika'daki alg patlaması nedeniyle oluşan karbonun doğaya, ortalama 875 bin benzinli aracın saldığı karbon kadar zarar verdiğini belirten Davey, "Bu sayı çok fazla gözükebilir ancak küresel karbon dengesi açısından önemsiz bir rakam" dedi.

Araştırmacılar, buzul kıtadaki alg patlamasının yalnızca yeşil renkle kalmayacağını düşünüyor. Kırmızı ve turuncu algler üzerinde de benzer çalışma yapmayı planlayan araştırmacılar, bu alglerin uzaydan haritalamanın daha zor olacağını söylüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN