ABD Adalet Bakanı'ndan George Floyd protestolarında 'dış güçler' iddiası

ABD Adalet Bakanı'ndan George Floyd protestolarında 'dış güçler' iddiası

ABD Adalet Bakanı William Barr , siyahi George Floyd’un polis tarafından boğularak öldürülmesinin ardından patlak veren ırkçılık karşıtı gösterileri değerlendirerek, 'Sadece radikal gruplar yok, yabancı aktörler de bu işin içinde' açıklamasında bulundu.

ABD'de siyah Amerikalı George Floyd'un bir polis memuru tarafından öldürülmesinin ardından ülke çapında patlak veren ırkçılık karşıtı protesto gösterilerin 10’uncu güne girilirken ABD Adalet Bakanı William Barr’dan flaş bir açıklama geldi.

'YABANCI AKTÖRLER DE İŞİN İÇİNDE'

William Barr, beraberinde FBI Başkanı Christopher Wray, Federal Cezaevleri Bürosu Başkanı ve ABD’de asayişten sorumlu diğer birimlerin başkanlarıyla basın toplantısı düzenledi.

Gündemi ve protestoları değerlendiren Barr, “Protesto eylemleri ile ilgili başlatılan soruşturma sadece radikal grupların kendileri için bu gösterilere katılmadığını fakat yabancı aktörlerin de gösterilere dahil olduğunu gösteriyor” ifadesini kullandı.

Üç çeşit gösterici olduğunu söyleyen Barr, “Bunlar barışçıl protestocular, yağmacılar ve ‘protestoları bozmaya çalışan aşırıcılar’. Bu sonuncular kendi hedefleri ve amaçları için çalışıyor. Bu gruplar içerisinde farklı aşırı grupların yanı sıra “yabancı aktörler de şiddeti körüklemek için yer alıyor” ifadesini kullandı.

ABD Adalet Bakanı, şimdiye dek şiddet olaylarıyla ilgili olarak 51 kişinin gözaltına alındığını ifade etti. Washington’daki 114 güvenlik gücünün yaralandığını söyleyen Barr, 22 görevlinin ise hastaneye kaldırıldığını belirtti.

'3 KEZ UYARILMALARINA RAĞMEN ÇEKİLMEDİLER'

Geçen pazartesi günü Beyaz Saray yakınlarındaki Lafayette Park’ta bulunan barışçı protestoculara müdahale de basın toplantısında gündeme geldi.

Beyaz Saray etrafındaki güvenlik çemberinin genişletilmesi ve protestocuların püskürtülmesi talimatını veren William Barr, göstericilerin polisin üç kez yaptığı uyarıya rağmen geri çekilmeyi reddettiğini savundu.

Barr, çok sayıda siyah Amerikalı’nın ülkedeki adalet sistemine güvenmediğinin inkar edilemez bir gerçek olduğunu ve bu durumun değişmesi gerektiğini belirtti.

NE OLMUŞTU?

46 yaşındaki George Floyd, önceki akşam, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmıştı.

Floyd'un, olay yerine gelen acil sağlık ekipleri tarafından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken, yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.

Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve Minneapolis başta olmak üzere birçok şehirde protestolara yol açmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN