Pazarcılara müjde! Hem satan hem alan sevinecek: O uygulama kaldırılıyor: Fiyatlar düşecek

Pazarcılara müjde! Hem satan hem alan sevinecek: O uygulama kaldırılıyor: Fiyatlar düşecek

Pazarcılara müjde gibi haber geldi. Alınan yeni kararla birlikte hem satan hem alan sevinecek. O uygulama tamamen kaldırılıyor. İşte detaylar…

Fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını öngören Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda kabul edildi.

Teklif ile kapalı Pazar yerlerinin kullanımına dair de düzenlemeye gidilerek, satış yerlerinin pazarcılara yüksek fiyatlardan kiralanmasına yol açan sınırlı ayni hak yöntemi ile kiralama usulü kaldırılıyor. Pazarlardaki satış yerlerinin tahsis usulü ile kullandırılması ve bu sayede maliyetlerin azaltılması amaçlanıyor.

Kanun teklifinin gerekçesine göre, kapalı Pazar yerlerindeki satış yerlerinin sınırlı ayni hak yöntemiyle pazarcılık mesleğinden olmayan kişilere verilmesi bu yerleri alan kişiler tarafından da satış yerlerinin pazarcılara tekrar kiralanması ve bu kira bedellerinin yüksek tutulması, pazarcıların maliyetinin artmasına ve bu maliyetlerin de tüketiciye yansımasına yol açıyor. Aynı zamanda bu yerlerin pazarcı mesleği dışında olan kişiler tarafından yatırım aracı olarak değerlendirilmesi, kapalı Pazar yerlerindeki satış yerlerinin fiyatının artmasına da yol açıyor. Düzenleme ile bu sorunların çözüme kavuşması amaçlanıyor.

pazar-1.jpg

“PAZAR YERLERİ ÜCRETSİZ TAHSİS EDİLMELİ”

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Ali Karaca AA muhabirine yaptığı değerlendirmesinde, Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da 2013’te yapılan değişiklik ile Pazar alanlarına dair ayni hak yöntemi ile kiralama yönteminin getirildiğini ifade etti.

Pazar yerlerinin herhangi bir ücret talep edilmeden pazarcı esnafına tahsis edilmesi gerektiğini söyleyen Karaca, bu değişiklik ile birlikte satış yerlerinin ihale ile satılmaya başlandığını hatırlattı. Karaca, parası ve sermayesi olmadan pazarcı esnafının özellikle İstanbul, İzmir ve Bursa gibi illerde satış yeri alamadığına dikkat çekerek, ihale ile iş insanlarının tezgahları satın aldığını ve alınan yerlerin pazarcılara kiralandığını söyledi.

Pazarcıların da kiralama bedellerini sattığı ürüne yansıtmak zorunda kaldığını vurgulayan Karaca, "10 liraya alınan domates 15 liraya satılması gerekirken 20 liraya satılmak durumunda kaldı. Bu da vatandaşın cebinden fazla para çıkmasına ve fiyatların fahiş şekilde artmasına neden oldu." dedi.

pazar-2.jpg

Karaca, 10 yıldır pazar yerlerindeki kiralama usulünün kaldırılması için mücadele verdiklerine işaret ederek, pazar yerleri pazarcılara tahsis edildiğinde, aracıların ortadan kalkacağını ve vatandaşların ucuz meyve ve sebze satın alabileceğini söyledi.

Enflasyondaki artışa bağlı olarak ev ve dükkan kiralarının yanında Pazar yerlerinin kirasının da arttığına dikkat çeken Karaca, şu ifadeleri kullandı:

"Bu durum yine vatandaşın cebine yansıyor. Pazarcılıkla alakası olmayan kişilerin ihaleyle bu yerleri esnafa kiraya vermesi nedeniyle maliyetler artıyor, bu da vatandaşa yansıyordu. Şimdi vatandaşın ucuza meyve ve sebze yemesine de katkı sağlayacak bir düzenleme yapılıyor. Düzenlemeyle kapalı pazar yerlerinin yüksek fiyatlarla pazarcı esnafına kiralanmasının önüne geçilecek, bu da pazarcıların maliyetlerine ve dolayısıyla tüketicilerin cebine yansıyacak. Yeni düzenlemeyle tüketici de korunmuş olacak. Şimdi ortalama 500 ila 600 lira arasında değişen bir pazar alışverişi maliyetinin 300 liraya kadar düşmesini öngörüyoruz. Artık bu yerler kiraya verilmeyecek, direkt pazar yerleri pazarcıya tahsis edilecek. Meclis'ten geçtikten sonra parası vatandaşın cebinde kalacak."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN